A szennyvíz érték! Úttörő kutatásban a Bácsvíz Zrt.

2017 dec 13
Megosztás
kecskeméti szennyvíztisztító

Mint azt már megszokhattuk, a Kurdi Viktor vezette Bácsvíz Zrt. mindig élen járt az innovációs kezdeményezések terén. A Bácsvíz Zrt. volt az első olyan térségi önkormányzati közszolgáltató, amely tisztán villamosenergiával meghajtott, környezetkímélő gépjárműveket szerzett be a közelmúltban a munkavégzéséhez. Kedden pedig egy új, egyedülálló kutatási projekt vette kezdetét  — konzorciumi tag benne a Bácsvíz Zrt. —, amelyben  a szennyvízben lévő továbbhasznosítható anyagok kinyerésének lehetőségét kutatják. A projektnyitó rendezvényen elhangzott:

Magyarországon az elmúlt 30 évben nem volt ekkora összegű és ilyen műszaki és tudományos összefogást igénylő szennyvíz technológiai kutatás.

Az együttműködésben részt vesz az UTB Envirotec Zrt, a Debreceni Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja, az Inno-Water Zrt. és a Bácsvíz Zrt. 

A szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosítását célzó projektet, a Waste 2 Value-t, amelynek célja, hogy szemléletváltást eredményezzen a szennyvízkezelésben. Vagyis, hogy ne hulladékként, fölösleges dologként kezeljük a folyékony hulladékot, hanem egyfajta erőforrásként. Dr. Fleit Ernő, a projekt szakmai vezetője erról beszélt, hogy el sem tudjuk képzelni mennyire gazdag a szennyvíz olyan anyagokban, ami hasznosítható ipari nyersanyag, lakossági célokra is használható, de mezőgazdasági célokra  különösen jól használható. 

A konzorcium több mint másfél milliárd forintot nyert a négy éves kutatásra, amelyben vizsgálni fogják a továbbfejlesztett komposztálási technológiák alkalmazását, azoknak a hagyományos iszapkomposztálási eljárásba való beillesztését, valamint a szennyvízben visszamaradt gyógyszermaradványoknak a hormonháztartást befolyásoló hatásával is foglalkoznak majd.

A projekt további célja, hogy elsőként a kecskeméti legyen úgynevezett energiapozitív szennyvíztisztító telep, vagyis nem külső és költséges energiával történjen a tisztítás, hanem a szennyvíz a saját energiatartalmának a felhasználásával állítsa elő a tisztításhoz szükséges energiát.

A projektnyitó rendezvényen  Kurdi Viktor, a Bácsvíz Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Sütő Vilmos, főmérnök mondott köszöntőt. Az eseményen Kecskemét képviseletében jelen volt Gaál József, Kecskemét alpolgármestere, valamint Sipos László és Kósa József önkormányzati képviselők.