Szentpéteri évadbemutató a Koch Borház Kecskemétben

2017 dec 27
Megosztás
Szentpéteri Attila

A kiskőrösi Szentpéteri Borpince kóstolói mindig telt házasak, és nemhiába, mert nem egy hirtelen felkapott, trendi bormarketinges vállalkozóról, hanem kiegyensúlyozott minőséget nyújtó, az alföldi gyökereit tisztességgel ápoló termelőröl és borkészítő családról van szó.  Máskülönben Szentpéteri borkóstolóra annak is érdemes eljönni, aki nem iszik bort, mert Szentpéteri Attila még a strapás, karácsony előtti időszakban is nagyszerű előadó, lényegében egy szőlőtőkék között elveszett humorista. 

Ennek okán a borai is életteli örömborok, nem is kellene rájuk a szavakat szaporítani, csak gondolkodás nélkül élvezni. 

Hál’ Isten nem kell sokat keresni a boltok polcain — mint például a Koch Borházban, ahol már a 2017-es tételek is kaphatóak —, mert a Szentpéteri címkék messziről felismerhetőek, ugyanis  hiányzik belőlük egy tengeri csillagnyi darabka, mások szerint egy csókolózó pár sziluettje, mindenesetre megirigyelhetnék a nagynevű borrégiók a címkemarketingjüket. 

Nem beszélve arról, hogy a belbecs még meglepőbb. 

A minőségi alföldi borászatok sokat tettek a jól iható, könnyű, gyümölcsös borok elterjedéséért. Szinte mindegyik nevéhez fűződik egy borfogalom, így a Szentpéteri Borpincéhez is, mégpedig  a Néro rozé, amellyel egy új izmust teremtettek a hazai és — vigyázat, nem túlzás — az európai rozékedvelők világában, mert ezzel a borukkal nem csak nálunk, Franciaországban is vitték a pálmát. 

Nemhiába oly sokan várták a legendásnak ígérkező 2017-es tételeket a Koch Borház Kecskemétben.

Ez első meglepetést már az antré során megkapta a nagyérdemű, mert a minden évben megújulásra törekvő pincészet a korábbi kedvelt Traminiját átfazonírozta és gyöngyöző borrá változtatta. Mostantól aztán tipródhatunk melyik volt a jobb, de amerre a világ halad, egyre nagyobb teret követelnek maguknak a gyöngyözőborok, úgyhogy megint jó utat választott magának a kiskőrösi borászcsalád. Aztán következett a sokévtizedes klasszikus, egy olaszrizling válogatás, amely attól volt meglepetés, hogy sokan úgy hitték, ismerik ezt a slágerfajtát, hiszen oly sok évtizede isszuk már rendre, de a 2017-es Szentpéteri rácáfol erre. Náluk még egy Olaszrizlingnek is maradtak titka, amely nagyrészt a hozamkorlátozásban rejlik. Aztán jött a kötelező gyakorlat, amelyet lassan már egyetlen borászat sem hagyhat ki, ha a piacon akar maradni, az Irsai Olivér, a maga roppanós illatával.

Annyi biztos, a tradicionális fajták jól állnak a Szentpéteri Borpincének, mert az Olaszrizlinghez hasonlóan az idei Kékfrankos rozéjuk is mámorítóan egyszerű és hibátlanul hozza fajta jellegzetességeit. Az est csúcspontja természetesen a Néró rozé volt, amellyel a pincészet elhíresült széles e hazában és még azon is kívül. Úgymond trendet alapítottak, mert valószínűleg néhány év múlva már Néró kategóriában is versenyezni fognak a rozéban kísérletező borászok. Kétségtelen, ez a rozék közül a legérthetőbb fajta, hiszen mégiscsak csemegeszőlőnek indult. Az idősebb korosztály persze szereti a klasszikusabb jegyeket, már-már megszokásból, őrájuk is gondoltak a Szentpéteri Borpincében, mert szinte nyelvükre szabva készült egy mostanság legyintéssel elintézett  borféle, a siller, amely kissé testesebb, tartalmasabb, de már selymesebb vörösboros jegyekkel rendelkezik és persze mi másból készült, mint Néróból. Igazi különlegesség. De ha valaki ennél is fűszeresebb és tartalmasabb jól iható vörös félét szeretne, arra tényleg ott a Kadarka már évszázadok óta, és ennek a hideg pincés, kancsós, kolbász-sonka kvártélyos  filozófiának az egyik legjobb művelője a Szentpéteri Borpince, de említhetnénk itt Koch Csabát is, aki szintén erre a Kadarkavonalra esküszik, szemben az egyre vastagodó szekszárdi-villányi trendekkel.

Erősen éremesélyesek az idei Szentpéteri borok, tényleg kitűnően sikerültek, akárcsak az este, amelyen azért Koch Csaba is szolgált meglepetéssel, mégpedig a nemrég elkészült első methode traditionelle pezsgőjével, egy gazdag és ásványos 2016-os chardonnayvel. Palackos érlelés, hagyomány alfától omegáig. Igazi krémes csoda, akár reggelihez is, de most elsősorban szilveszterre ajánljuk, akárcsak a többi más pincészet pezsgőjét a Koch Borházból.

"Többet adni!”

Koch Borház Kecskemét

H-6000 Kecskemét, Bethlen krt. 12

Tel.: +36 30/567-4116 

December 27-30: 10.00-18.00

December 31- január 1: Zárva