Szentpéteri örömkortyok a Koch Borkereskedésben

2016 május 24
Megosztás
Szentpéteri Attila

Van abban nem kevés isteni bölcsesség, amikor a virtuóz mesterek szerzeményei mellett a trónra kapaszkodik egy négy akkordos, egyszerű nóta, és ott is maradt, majd megkapja a babérkoszorút, mivel az örökzöldeknek így dukál. Ezért lett lovaggá ütve negyven év után Paul McCartney, Mick Jagger, vagy Elton John, de hadd ne soroljam még kik, és kik nem. 

A lényeg, az egyszerűségnek nem csak varázsa van, hanem titka is, amelyen keresztül felébreszti bennünk az eredendőt, a paradicsomi időket, amikor még minden könnyű és egyértelmű volt a boldogsághoz, volt csók, meg gyümölcs, abból meg jövedéki adómentes bor. 

Kell ennél több?

Szentpéteri Attilát még nem ütötte lovaggá az angol királynő, de ami késik, nem múlik. Persze, ha őfelsége tudná, hogy Szentpéteri egy a magyar-föld aranyháromszögbéli központjában, Kiskőrösön él, és elolvasná annak újkori bűnügyi történetét, lehet soron kívül lovaggá ütné a borászt. 

Azt is csak akkor, ha megkóstolhatná valamelyik borát. Mosolyra, táncra pendülne a már nem fiatal Erzsébet és azt mondaná, nahát, ezen a bűvös-bűnös vidéken ilyet is tudnak?

Tudnak bizony. Nem hiába hívta meg Koch Csaba a kecskeméti borkereskedésébe egy bemutatóra Szentpéteri Attilát Kiskőrösről.

A múlt évi termés eredményeként először Sauvignon Blanc és Írsai Olivér került a poharunkba. Harsogó, üde, életteli borok voltak ezek, hála a technológiának és a Szentpéteri-féle terméskorlátozásnak. A  Sauvignon Blanc egyébként Szentpéteri különlegességnek számít  a környéken, igazi csemege. Aztán következett egy Kadarkának indult rosé. Hál istennek, hogy nem sikerült, mert kicsit silleresbe hajlóan is hozta az egykori mindennapok alföldi borát. Nem kevés munka volt benne. Aztán a cég egyik zászlóshajója, a Kékfrankos Rosé következett,  amely a híres Néro Roséjukkal együtt már gyűjti a borversenyek érdemeit. 

Majd egy különlegesség, egy Szentpéteri szivecske-csücsök, az oly ritka Blauburger, amely ihatóságban felsorakozott a fehérek mögé.

A végére két meglepetéstétellel lepték meg a vendéglátók a nagyérdeműt, az egyik Koch Csaba Csanád Cuveé-je lett, amely a napokban rendezett Szegedi Borfesztiválon megkapta a legelegánsabb bor elismerést. És valóban, tökéletesen illet az esthez. Nagyszerű bor, nem tolakszik az alkohol, a savak, intellektuális fegyelem és egyensúly uralkodik a gyümölcsös ízvilágban.

Nehéz lett volna megfejelni, de Szentpéteri Attilát sem könnyű fából faragták, hogy csak úgy hagyja átpártolni a közönséget. Válasza a Csanád Cuveé-re egy kései szüretelésű Rajnai Rizling volt 2013-ból.

A hírét már sokan ismerték, most meg is kóstolhattuk. Igazi prémiumbor, nem sok, de mégis elegáns cukorral, nem veszítve el a rizling klasszikus jegyeit. Kiskőrös szőlővesszein, nektárt csepegtettél.

Szentpéteri Attila végtelenül egyszerű ember, ami a szívén, az a száján, a saját útját járja, a saját borait készíti, tényleg őszintén reméljük, erre a hátralévő néhány évtizedre nem fog megváltozni — a borivók nagy örömére.

Rajnai Attila

Koch Borkereskedés Kecskemét

Fehér Anna üzletvezető
+36 30 567 41 16
6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C
koch.borkereskedes@gmail.com
borkereskedeskecskemet.kochboraszat.hu
www.facebook.com/kochborkereskedeskecskemet