Szeptember 15-től hatályos a határzár

2015 szep 4
Megosztás
menekültek Budapesten az Erzsébet hídon

Az épülő műszaki határzár mellé szeptember 15-én hatályba lép a jogi határzár is - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, miután a parlament elfogadta a tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvényjavaslatot.

A politikus jelezte, hogy a hónap közepétől bűncselekménynek számít, ha valaki a már elkészült határzár illegális átlépésével jut be az országba. Emellett a kormánynak lehetősége nyílik válsághelyzet kihirdetésére - mondta.

Rogán Antal jelezte ugyanakkor, az Országgyűlés pénteken "a baloldali ellenzék felelőtlen magatartása" miatt nem tudott dönteni arról, hogy a honvédséget is a határhoz lehessen vezényelni. A Schiffer Andrástól, Tóbiás Józsefen keresztül Gyurcsány Ferencig terjedő baloldali ellenzék megakadályozta, szabotálta a honvédelmi törvény módosításának gyors parlamenti elfogadását - fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy a határon most szolgálatot teljesítő emberek várhatóan október 1-jéig védtelenek maradnak. A Ház ugyanis szeptember 22-én fogadhatja el a honvédelmi törvény módosítását - jegyezte meg.

A Fidesz-frakció álláspontja szerint a "népvándorlási hullám" csak akkor szűnik meg, ha az Európai Unió vezetői változtatnak felelőtlen politikájukon. Az EU vezetőinek támogatniuk kell a határok megvédését, és ki kell mondaniuk, hogy nem lehet mindenkit befogadni, mert az érkezők túlnyomó többsége gazdasági bevándorló - közölte Rogán Antal.

A következő időszakban a rendőrséggel szembeni legfontosabb elvárásként a frakcióvezető azt fogalmazta meg, hogy minél nagyobb számban fogják el a Magyarországra illegálisan bejutókat, az eljárásokat pedig indítsák el.

Kérdésre azt is mondta, hogy az akár a Keleti pályaudvarnál, akár a Bicskén kialakult helyzet "felelőtlen európai uniós vezetők és felelőtlen német politikusok nyilatkozatainak köszönhető". Ha ők nem mondanák, hogy mindenkit szívesen látnak, nem alakulna ki ilyen helyzet - jegyezte meg.

Más kormányzati politikusokhoz hasonlóan Rogán Antal is úgy fogalmazott, ha Ausztria úgy véli, hogy Magyarország nem tartja be az EU-s jogszabályokat, akkor le fogja engedni a határzárat, amivel a magyar emberek utazása veszélybe kerül.

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint esetleg miniszteri bársonyszéket kapna, Rogán Antal azt mondta: nekem nincs ilyen ambícióm.

MTI