Szeptemberben újra libafesztivál Kiskunfélegyházán

2018 már 14
Megosztás
libafesztivál

Huszadik alkalommal rendezik meg szeptember 7-én és 8-án a Kiskunfélegyházi Libafesztivált. A szervezők a már megszokott programok mellett több újdonsággal, színjátszó- és rajzpályázattal, valamint a Petőfi-emlékévhez kapcsolódó városnéző túrával is készülnek, hogy minél több érdeklődőt csábítsanak az alföldi városba.

 Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere emlékeztetett: a város és környéke mindig is elismert, jó hírű baromfitenyésztő terület volt. A libatartásnak évszázados hagyománya van, amely túlélte a háborúkat, rendszerváltásokat is. 

Az első libafesztivált még 1999-ben szervezték meg, népszerűsége pedig azóta is töretlen, hiszen mára a város legjelentősebb rendezvényévé vált. 

A komoly tradíción nyugvó, egyre gazdagabb és változatosabb Kiskunfélegyházi Libafesztivál a kikapcsolódásra és a kulináris élményekre egyaránt lehetőséget nyújt.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára is kitért arra, hogy a kiskunfélegyházi baromfitenyésztésnek már 1854-ben Európa-szerte jó híre volt, és erre méltán büszkék az itt élők.

És amiben jók vagyunk, azt mindenképpen fejleszteni is kell. Igaz ez a borászatra, de a baromfiágazatra is – fogalmazott. 

A magyar kormányzat kardinális döntésének nevezte, hogy a 2020-ig tartó uniós ciklusban 300 milliárd forintot fordít az élelmiszeripar fejlesztésére. 
Kiemelte: a libafesztivál amellett, hogy teret nyújt a mezőgazdaság és élelmiszeripar fontosságának hangsúlyozására, az azokhoz kapcsolódó hagyományokra és életformákra is emlékeztet. 

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője bejelentette: a jubileumi fesztivál alkalmából a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és az Integrál Zrt. színjátszó- és rajzpályázatot hirdet. Az általános és középiskolás diákok Fazekas Mihály Lúdas Matyi című elbeszélő költeményéből adhatnak elő egy rövid jelenetet, de le is rajzolhatják a számukra legkedvesebb műrészletet. 

A színjátszó csoportok jelentkezését, illetve a rajzverseny pályamunkáit a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban május 31-éig várják. Az előadásokat és rajzokat szakmai zsűri értékeli majd, döntésük nyomán értékes ajándékok találnak gazdára.

Dr. Horváth Sándor, a libafesztivált szponzoráló Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: Kiskunfélegyházán és környékén ma is sokan élnek libatartásból, -hízlalásból, így családok százai kötődnek valamilyen módon a libához. Munkájuk, és az általuk teremtett érték előtt is tisztelegnek a rendezvénnyel.

Emlékeztetett: a magyarországi hízott libamáj kiemelkedő helyet foglal el a nemzetközi gasztronómiai különlegességek között, így ezt a terméket az agrárgazdaságért felelős Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Értéktárba sorolta, a hízott liba termékeket pedig 2013 szeptemberében hungarikummá minősítette.

Vajda Tamás, az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a programsorozathoz kapcsolódva a baromfi-ágazat helyzetéről, a pályázati lehetőségekről szakmai konferenciát is szerveznek. 

Hangsúlyozta: kifejezetten a hízott víziszárnyas-ágazat szereplőit összefogó hasonló tanácskozás nincs másik az országban. A témák között szerepel majd a baromfi állategészségügy, a tenyésztés helyzete és a takarmányozás is. 

Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója a programokat sorolva kiemelte: a 35 éve alakult Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjainak vándorkiállításán az érdeklődők a paraszti kultúra ápolóival, többek között hímzőkkel, nemezelőkkel, fafaragókkal, fazekasokkal, kékfestőkkel és kosárfonókkal találkozhatnak.

A kisgyermekes családokat bábelőadások, gyermekkoncertek, kézműves foglalkozások, játszóházak, fotószínház és fakörhinta várja. Lesz városnéző túra a Petőfi-emlékév jegyében, libafarm-látogatás, libasimogató, a Mesterek utcájában kirakodó vásár és kézműves bemutatók.

A Ki mit tud sütni-főzni a libából? elnevezésű megmérettetésre a versenyzők sültek, pörköltek, illetve egytálételek kategóriában nevezhetnek. A zsűri elnöke és a verseny házigazdája Bede Róbert mesterszakács és Szőke András filmrendező, humorista lesz.

A Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében rendezik meg az ötödik Kunsági Néptánc Találkozót is, amelyre a határon túlról is várnak együtteseket. 

Az estéket a Cimbaliband, a Budapest Bár, Szabó Balázs Bandája, valamint a Quimby koncertjei zárják.
 
Legolvasottabb: 
Hírös city slider ajánló: 
Nem