Szereti a Mercedes a magyar dizájnt

2015 szep 18
Megosztás
Gorden Wagener és csapata

A legjobb nemzetközi iskolák színvonalához közelinek jellemezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem járműtervező képzését Gorden Wagener, a Mercedes-Benz dizájnrészlegének vezetője pénteken.

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2002 óta működik együtt a Mercedes-Benzzel, amelynek dizájnrészlege minden szemeszterben új feladatot ad a diákoknak. 2015 tavaszán ez a feladat a jövő Maybach márkájú luxusautójának megtervezése volt, az elkészült munkákat és diplomadolgozatokat a vállalat képviselői, köztük Gorden Wagener pénteken véleményezték az egyetemen megtartott prezentáció keretében.

A fődizájner, aki 2009 óta viseli a MOME címzetes egyetemi tanár címét, az MTI-nek hangsúlyozta, hogy évről évre számos tehetséget lát a magyar felsőoktatási intézményben, és a munkák színvonala folyamatosan nő az együttműködés kezdete óta, amelynek keretében több diák végezhetett már szakmai gyakorlatot a vállalat sindelfingeni dizájnközpontjában.

Mint fogalmazott, a világ szinte összes dizájnképzéssel foglalkozó intézményével kapcsolatban állnak, másként nem lehetne a legjobb tehetségeket megtalálni. Emellett a Mercedes-Benz fontosnak érzi a dizájnoktatás és a fiatal dizájnerek támogatását, valamint a szakma népszerűsítését is.

Az eseményen bemutatott munkák között volt az Aurora Vision 2075 című projekt. Jónás Attila formatervének legfontosabb eleme az okosszemüveg viselésével látható és a luxus érzetét biztosító virtuális sofőr, akinek az utasok különféle utasításokat adhatnak.

A tervek és modellek közt látható volt Varga László számos különféle textúrával és színnel elképzelt, a tulajdonos személyiségéhez igazítható Vision Coupe című projektje, valamint Nagy Marcell Halley névre hallgató luxusautó-formaterve is. Utóbbi egy olyan privát járművet takar, amellyel szédítő gyorsasággal lehetne utazni az elképzelt jövőbeli, egész világot behálózó mágneses autócsatornákon.

Sándor Ádám Finding Darkness elnevezésű projektjének célja egy a lehető legkevesebb fényforrást alkalmazó önjáró autó formatervének elkészítése volt. Ennek érdekében fényevő baktériumokkal bevont felületeket tervezett, amelyek a napi biológiai órának, a cirkadián ritmusnak megfelelően nyelik el fényt, illetve sötétben világítanak is.

Gorden Wagener az MTI-nek elmondta: a diákok munkáin számos, a Mercedes-Benz által magáénak érzett jegy volt felismerhető, látható, hogy a projektek elkészítésekor inspirációt nyertek a vállalat modelljeiből, ugyanakkor sok új megközelítés is körvonalazódott a hallgatók prezentációiból.

- A formatervezés egy rendkívül professzionális feladat. Először alaposan meg kell ismerned a márkát, amelynek dolgozol. Csak ezután hozhatod be a saját elképzeléseidet, amely a végső formatervbe ágyazva valóban formálni fogja a jövő luxusát - fogalmazott.

Az MTI felvetésére, hogy a prezentációk közt túlnyomó többségben voltak az önjáró gépjárművek formatervei, Gorden Wagener azt mondta: véleménye szerint a jövő nem csupán a teljesen automatizált, vezető nélküli autóké. Mint fogalmazott, sok szituációban az ember valóban nem akar önmaga vezetni, de nem véletlen, hogy a Mercedes-Benz kísérleti jellegű önjáró gépjárművébe betervezték a kormányt is. 

- A vezetés remek szórakozás" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy szerinte a Google terveihez hasonló teljesen automatizált autók inkább a tömegközlekedés kategóriájába tartoznak, mintsem a valódi luxusautók világába. Mint fogalmazott, egy luxusautónak egyszerre kell kívánatosnak, gyönyörűnek és a legmagasabb színvonalú technológiát felvonultató terméknek lennie.

- Mindig két dologgal játszunk, az egyik a meleg, érzelmi oldal, a másik a hideg, high-tech vonulat. Ezt a kettőt kell összehoznunk, a Mercedes erről szól - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az elmúlt években a vállalat sikerrel vált hagyományos luxusautó gyártóból a világ elsőszámú modern luxusautó márkájává.