Szervezett rablás folyik az agráriumban

2014 feb 11
Megosztás
Gőgös Zoltán Kecskeméten

Vissza kell állítnai az agrárbékét, mert a strómanok és a gazemberek megkeserítik a vidéki, mezőgazdaságból élő emberek sorsát és mindennapjait - jelentett ki Kecskeméten Gőgös Zoltán.

 

Bács-Kiskun megye elutasítja a földmutyit - jelentette ki Király József, az MSZP városi és megyei elnöke, országgyűlési képviselő-jelölt kedden sajtótájékoztatón, amelynek vendége Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja, a párt agrárszakpolitikusa volt, aki előzőleg végigjárta a belvárosi piaccsarnokot és beszélgetett a termelőkkel.

Király elmondta: a kormánypárt azért nyert ebben az agrármegyében, mert a fidesz országgyűlési képviselői kijelentették, hogy segíteni fogják a mezőgazdaságból élőket.

Hangsúlyozta: ideje lenne színt vallani végre tisztelt Kerényi János, Bányai Gábor és Font Sándor, meg a többiek, hogy miként tudnak most önök a választóik szemébe nézni, mert a jelenlegi viszonyok között csak azt lehet egyértelműen kijelentetni, hogy a föld nem azé, aki megműveli.

Városföldet szétosztották

A részletekkel kapcsolatban Gőgös Zoltán folytatta a sajtótájékoztatót. Elmondta, az egész megye attól hangos, hogy azok kapták meg az állami földeket, akik vagy nem laknak itt, vagy pedig benn vannak a körben, ahol a narancsos párttagkönyv a köszönés. Hozzátette: a Hortobágyon már akkora lett a botrány, hogy sikerült megakasztani a folyamatot, így most vizsgálatok zajlanak, ezt szeretnék elérni Bács-Kiskunban is. 

Elmondta, a mai napot a Városföldi Agrárgazdaság Zrt.-nél kezdte, ahol megtudta, a cég 2003-ban mintegy kétmilliárd forint uniós pályázati forrás nyert el egy 1500 szarvasmarha tartására alkalmas telephely létesítésére. Néhány hónap múlva ugyanaz a minisztérium arról értesítette őket, hogy elvették tőlük az összes állam földet -  terület kétharmadát - amin az elmúlt évtizedekben gazdálkodtak. Még annak is egy részét - tette hozzá Gőgös, ami a kerítésen belül van. Ennek okán a telephelyet nem tudják megvalósítani, a pénzt nem használták fel, így az a harminc ember sem kerül felvételre, akik a beruházás által  munkát kaptak volna. Hozzátette: jelenleg mintegy 80 ember munkája van veszélyben, mert a földhiány miatt át kell strukturálniuk a gazdálkodásukat, amely leépítéssel jár.

Ha kell nekik, kisajátítják

Aztán nézzük Dunapatajt és környékét. Ott akkora a botrány, hogy három napja nem lehet elérni a hivatalos eredményeket, mert a honlap azt írja ki, hogy téves adatközlés történt. 

Egy adatról biztosan tudunk, egy akasztói cégcsoportról, amely a földek elnyerésében a megyében már ezer hektár fölött tart. 

Gőgös még hosszan sorolta az anomáliákat, miszerint, volt olyan, akinek a több száz hektárnyi állattartásra alkalmas földjéből azt vették el, ahol az itatók voltak telepítve, de akadt olyan pályázó is, aki ugyanazt a jószágállományt minden, egymástól távoli földpályázatába beírta és nyert is vele: ez a repülő birkák esete, de ennek történetét már több évtizede ismerjük a csalási ügyekből. Sajnos, az a baj, hogy semmit nem látunk át a kormány szándékából, mert ha azt mondták volna, hogy tönkretesszük a nagyüzemeket és a földeket odadjuk a családi gazdaságoknak, ez egy érthető őrültség lenne, de az, hogy a földet mindenkitől elvesszük és aki a körön belül van, az mindent visz, az nem más, mint a mindent felülmúló káosz.

Kijelentette: nem érdemes köntörfalazni, ami ezen a területen zajlik, az egy szervezet rablás, mondta, amit meg kell állítani és április 6-a után ezt meg is állítjuk. Hangsúlyozta: vissza kell állítani az agrárium becsületét és békéjét. Hozzátette: lassan mondom, hogy mindenki értse: aki tisztességtelen módon szerzett földet az elmúlt négy évben, azoktól el fogjuk venni és visszaállítjuk a törvényes rendet. Tudom, erre most sokan azt mondják, akik nem az agráriumban dolgoznak, hogy mindez őket nem érinti és nem érdekli. Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy érdekeljen mindenkit, mert a kormány már megkezdte a magántulajdonok kisajátítását is földügyekben, tehát, ha az állami földkiosztás végetért, akkor az államosítás más területenken is megkezdődik majd - ezért kell megállítani a Fideszt - mondta. 

 

 

Címke: