Szétszakadt a Fidesz Kiskunfélegyházán

2014 aug 27
Megosztás
Mák Kornél és Kapus Krisztián

A Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum egyéni jelöltjeit azonnali hatállyal kizárta a Fidesz, miután a szervezet saját polgármesterjelöltet kívánt indítani a korrupciógyanúba kevert Kapus Krisztián helyett.

Kiskunfélegyházán a Lezsák Sándor országos elnöksége alatt működő Nemzeti Fórum Egyesület Csányi József helyi vállalkozót kívánja polgármesterjelöltként indítani a Fidesz színeiben a jelenlegi polgármester Kapus Krisztián helyett.

A kettős tagságú Fidesz-tagokból álló Nemzeti Fórum szerdán sajtótájékoztatón jelentette be a korábban már felmerült döntést, Lezsák Sándor aláírásával pedig egy olyan közleményt adtak ki, amelyben az állt: "az októberi önkormányzati választáson a helyi Fidesz elnökségének és taságának többségi javaslatára Kiskunfélegyháza polgármesterének Csányi Józsefet jelöli a Nemzeti Fórum Egyesület. Meggyőződésünk, hogy Csányi József és munkatársai programjukkal képesek lesznek tisztességesen és eredményesen szolgálni városunk nyugalmát, biztonságát, gazdasági és közösségi életét".

Bár Lezsák és a Nemzeti Fórum a helyi Fidesz elnökségének a döntésére hivatkozott, még véget sem ért a sajtótájékoztatójuk, a helyi Fidesz két alelnöke, Dongó József és Jankovszky Zoltán bejelentette, hogy a párt alapszabályára hivatkozva kizárják a Fideszből a Nemzeti Fórum mind az öt képviselőjelöltjét, Balla Lászlót, Szamosi Endrét, Gyenes Attilát, Bense Zoltánt és Horváth Gábort. Balla László korábban a Fidesz helyi szervezetének elnöke volt, míg Szamosi Endre az alelnök.

Dongó József, a Fidesz kiskunfélegyházi alelnöke a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a Nemzeti Fórum elnökéről, Lezsák Sándorról Kubatov Gábor pártigazgató fog dönteni – jelentette a hvg.hu helyszíni tudósítója, ami azért furcsa, mert Lezsák a helyi fideszesek szerint nem tagja a pártnak, így nincs is Kubatovnak joghatósága fölötte.

Júniusban a Lezsák Sándor támogatta Csányi József jelöléséről még egységesen döntött a kiskunfélegyházi Fidesz vezetése, ezt írta felül Kerényi János regionális pártigazgató, aki mégis Kapus indítása mellett döntött. Az Index ugyanakkor kedd este beszámolt egy olyan, a sajtóban köröztetett hangfelvételről, amely a polgármester szerint manipulált és zsarolni próbálják vele, és amellyel Kapus állítása szerint korrupciógyanúba szeretnék keverni.

HVG