Szétszéled az egérellenzék Kecskeméten

2014 jún 29
Megosztás
Király József és Brúszel László

Nem várható nagy küzdelem ősszel a Fidesz és az ellenzék között, mert túlmérik magukat és egymással harcolnak a maguk igazát bizonygatva a kormánypárton kívüliek. Kis magyar homokozó.

 

A narancsos sereg már talpig páncélban, a kardjuk fényes, izzik-fénylik attól az álszent zsírtól, hogy a sötétben bujkáló kommunisták ellenük szervezkednek, rágalmakkal és nemtelen, senkit nem kímélő, önös - ha kell a várost is leromboló - érdekből mindenre képesek. A főként régi gombnyomogatókból álló, az októberi sárguló verőfényben induló Fidesz-lista, reggelente ilyetén hősies, önfeláldozó, városvédő gondolatokkal ugrik ki az ágyból és dühösíti fel magát, akár egy Pepsi Cola menedzser, amikor a Coca Colát forgalmazó helyek meghódítására készül.

De, most tényleg, hol van itten az ellenség?

Király József az ördög? Na, ne má! Sosem volt az. Aki ismeri a városi előéletét, tudja, hogy valahol egy rendes srác, de ez a civil valóság nálunk nem megy át az emberi öntudaton, ha nincs mellette egy pártlogó. Ezt az utat választotta Király is. Jó fideszes káder lehetett volna belőle, de nem volt hely elöl az uszályon akkorra már, így maradt a másik alternatíva, amely abban az időben még szép kövér és egy szeletű volt. Mára porhanyós és ízelt. Sőt, a szocik azt sem tudják hányadán állnak a világban, a gyorsulás és gravitáció olyan mértékű nyomáskülönbséget generált az agyukban, hogy jelen pillanatban nem tudják reálisan megkülönböztetni a sablon álmokat a valóságtól.

Kutyák, macskák, egerek

Aztán nézzük csak meg Király seregét. Vigyorgó fiatalok, akik ha kell, kezükbe veszik a szórólapot, adják az arcukat a szurka-piszkának, de elég-e ennyi a politikához? Az öregek a háttérbe kerültek, morgolódnak, igaz, meg is fásultak a sok Bács-Kiskun megyei választási csalódásban. A csúcs 2006-ban volt, amikor az átpártolt Szécsi Gábor, valamint Balogh László még az élen állt az első fordulóban. Aztán fordult a rulett és a jól szervezett fideszes csapatot vezénylő krupié elhúzta az orruk elöl a parlamenti mandátumot. Brúszel László vezette ekkor a szocikat Kecskeméten.

Ma Király József és a Zombor Gáborral jó kapcsolatban lévő Brúszel László kutya-macska barátságban áll, ráadásul a csak Brúszelben bízó alapító, Marczi Berci kilépett a szocialista frakcióból, jelezvén, hogy nem tud szót érteni Királlyal, igaz, kimondatlanul is sejtette, hogy Józsi nem fogja elindítani ősszel a kedvenc balos körzetben, a Széchenyivárosban, ahol Marczi, mint lakásszövetkezeti elnök ismert és otthonosan mozog.

Ráadásul napok óta terjesztik az elnökhöz közelálló balosok, hogy Brúszel, huszonöt év után felhagyott  a politizálással. Brúszel ebből csak annyit erősített meg a Hírösvénynek, hogy a közéletből nem vonul ki, mert mindig is a városért élt, ősszel el is indul még  a körzetében, de a pártpolitizálástól tényleg eltávolodik.

Így Király hatalma még tovább erősödik, de vajon mit tud kezdeni vele, a baloldali szimpatizánsokat megosztó Együtt 2014, valamint a Demokratikus Koalíció, amelyek szervezet nélküli is többet képzelnek magukról mint az egész kecskeméti MSZP.

Töltények, vadászpuskák, csend

Az Együtt helyi és regionális vezetője Farkas Zoltán, eddigi energiáit lekötötte a helyi Szolidaritással való küzdelem, amelynek végül a pártközpont tett a végére pontot azzal, hogy szakítottak egymással.

Ez persze még nem oldja meg az Együtt szervezeti, személyi, valamint anyagi gondjait. A DK még nagyobb lufi, semmijük nincs, de azt hiszik, Gyurcsánnyal mindenük van. Kecskeméten is vinnék a vadászpuskát. Mindegyik ellenzéki azzal zsarolja a másikat, ha nem sikerül megegyezniük, akkor elindulnak külön, és még polgármesterjelöltet is állítanak. Olyan ez mintha teljesen józanon, tudatmódosító szerek nélkül rohannának a vesztükbe. Hiszen összefogva is csak néhány körzetben lenne esélyük, több polgármestert állítani pedig annyit tesz, mintha ingyen és bérmentve Klaudia kampányát segítenék.

Bár az MSZP listáját Király József vezeti, mint biztos befutó, nincs ínyére a polgármesteri megmérettetésért való küzdelem, mert fáradt és nem emésztette meg a tavaszi csalódássorozatot, még ha az elmúlt négy évhez képest erősödött is a baloldal a hírös városban.

Az Együtt 2014, ha végül indít is polgármesterjelöltet, akkor a röplabdapárti vállalkozóban, Hugyecz Zoltánban bízik, igaz, erre még nem kérték fel. A DK pedig Király László Györgyben gondolkodik, aki viszont már érintőlegesen szinte minden ellenzéki pártot megjárta az elmúlt években egy informálisnál mélyebb beszélgetésre, de a lábát még egyszer sem tette oda rendesen. Ezzel a mentalitással viszont nagyon nehéz pártszervezeteket kiszolgálni, a kedvükre tenni. Az LMP mint már nem egyszer kijelentette, nem közösködik senkivel sem a kegyes halálban, a JOBBIK-róól pedig mostanság vajmi keveset tudni, de az országos eredményük fényében valószínűleg önálló jelöltekkel vágnak neki az őszi derbinek.

Szóval az esélytelenek nyugalmával készülget az ellenzék és a végén ezt  a látszólagos üres zsebű nyugalmukat is feladják és megteszik, csakazértis, hogy vesszen a szomszéd tehene. 

Klaudia meg csak ál a sereg élén és várja, hogy kivel is kell megküzdenie, mert annyit edzettek már az ütközetre, de arra nem készítette fel senki őket, hogy mit is kezdjenek az üres, poros csenddel.