Szigorodnak az urnák hazavitelének a szabályai

2013 szep 17
Megosztás

A spórolás nagy úr, ezért egyre többen viszik haza a hozzátartozóik hamvait. A tendencia országos. Az állam szigorításra készül, szeretné elérni, hogy minél több urna maradjon a temetőkben.

Hozzátartozóink hamvainak urnáit már több mint tíz éve haza lehet vinni a temetőkből. Az utóbbi években azonban ez a szokás egyre gyakoribbá vált. A szakemberek szerint ennek egyik oka a megváltozott kegyeleti szokásaink, a másik, a szociális körülmények, hiszen az urnasírkertért fizetni kell a szolgáltatóknak. A hamvak otthoni tárolása miatt azonban újabb jogi problémák is generálódtak. Találtak már urnát kuka mellett, eladott ház padlásán felejtve, a bíróságokon pedig új fejezetet nyitottak azok a perek, amikor a hozzátartozók jogi úton próbálták elérni, hogy ők is gyakorolhassák a kegyeleti jogaikat, mert akinek az otthonában megtalálhatóak voltak a hamvak, nem adott erre lehetőségeket azoknak, akik ezt igényelték.

A fenti problémák alól városunk sem kivétel. A Kecskeméti Köztemetőben évente 1000-1100 temetés zajlik, amelynek a fele hamvasztásos búcsúztatás.

- Az urnák hazavitelével kapcsolatos kegyeleti problémák a legtöbb esetben nálunk csapódnak le, pedig a felelősségünk és lehetőségeink ezen a területen nagyon korlátozottak, mert az ilyen jellegű kérelmekkel kapcsolatban mi csak egyedül azzal tárgyalhatunk, akinek a sírhely, vagy az urnasírkert felett rendelkezési joga van - mondta lapunknak Herczeg Anikó (képünkön), a VG Kft. temetkezési részlegvezetője. Hozzátette: az új jogszabállyal kapcsolatban még nem ismerik a végleges verziót, csak a tervezeteket, amely szerint a szigorú adminisztrációs szabályok mellett elképzelhető, hogy földhivatali bejegyzés is szükséges lesz majd egy urna hazaviteléhez.

Herczeg Anikótól megtudtuk: a halottak napja továbbra is nagy kihívás a számukra, egyrészt a parkolás és a gyalogos bejutás szempontjából. Az elképzelés szerint a temető oldalsó részein néhány kiskapu megnyitásával rövidítenék le a gyalogos bejutást, e mellett a parkolók számának a növelése is tervbe van véve, de ennek mennyisége  még nincsen véglegesítve, mert a fejlesztések a városi költségvetéstől is függenek.

Nyitott kérdés még egyelőre a temetőbe való behajtás kérdése. Egy ombudsmani ajánlás szerint a temetők fenntartói ezért nem szedhetnének pénzt, miközben az ország háromnegyed részén ez a bevett szokás. Herczeg Anikó megjegyezte: bennünket nem az ombudsman, hanem a helyi rendelet szabályoz ebben a kérdésben, amely szerint Kecskeméten fizetni kell a temetőbe gépjárművel történő behajtásért. Hozzátette: erről az ajánlásról természetesen tájékoztatjuk az önkormányzatot és a képviselő-testületnek joga van változtatni a rendeleten.