Szorul a hurok a szélhámos körül

2013 szep 23
Megosztás

Csak egyszerűen Frank úrnak nevezik városszerte azt a férfit, aki a Mercedes nevében szervezett befektetéseket Kecskeméten és sokakat súlyos milliókkal megkárosított. 

 

 A károsultak feljelentést tettek, Frank úr viszont azt állítja őt is átverték a nyugati befektetők. Az ügyészség felvette a kapcsolatot a külföldi hatóságokkal, néhány már visszajelzett, hogy nem ismerik Frank urat, aki időközben kereket oldott így nélküle kezdődik meg a helvéciai házának az árverése Kecskeméten csak Frank úrként hívják a károsultak azt kizárólag Mercedesszel járó, helvéciai illetékességű férfit, aki a Mercedes gyár nevében ígért befektetéseket. A férfit - aki Frank Jozef-ként mutatkozott be - nem így hívják. A Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának Gazdaságvédelmi Alosztálya jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.

A Frank úr elleni feljelentéslista 2009-ben kezdődik, amikor egy kecskeméti építész asszonyt környékezett meg azzal, hogy tervezzen az egyik cége számára egy csarnokot, amelyben majd üléshuzatokat fognak gyártani az akkor még épülő Mercedes gyárban készülő autókba. Frank úr az építészt telekvásárlásokkal és területrendezési feladatokkal is megbízta, az elvégzett munka után járó mintegy százhúzmillió forintot azonban nem már nem fizette ki. A gyanúsított férfi azt állította, hogy egy jelentős összegű hitelből - amelyre ígérvénye is van - fogja a beruházást fedezni. Ennek érdekében az építész asszonyt még Bécsbe is kivitte számlanyitás ürügyén ahol kicsalt tőle összesen hatmillió forintot.

Később Frank úr Kecskeméten egy működő MÉH-telep ingatlanát akarta megvásárolni egy Mercedes szalon és szervíz felépítése érdekében, sőt, több környékbeli lakosnak is ígéretet tett az ingatlanjaik megvásárlására. A MÉH-telep tulajdonosa hitt a Frank úr által bemutatott látványterveknek, illetve,  azoknak a dokumentumoknak, amelyek szerint a férfinek hamarosan százmillió euró kölcsönt fognak folyósítani. Frank úr azonban a hitel kauciójának a kifizetéséhez kölcsönt kért a MÉH telep tulajdonosától, aki összesen negyven millióval segítette ki a befektetőt. A beruházás nem kezdődött meg, a negyvenmillió forintnyi kölcsönt  nem fizette vissza. A család a kölcsön ügyében bírósághoz fordult és jogerősen pert nyertek Frank úr ellen.

Frank úr egy másik esetben német eredetű, visszamaradt vállalkozási hitel folyósításában segédkezett. Ezek esetében is kauciót kért azoktól, aki szerettek volna ilyen hitelhez jutni. Volt, akitől csaknem négymilliót, másoktól több részletben, csaknem hatmillió forintot kapott ilyen jogcímen, miközben végül a sértettek sem hitelt, sem a kifizetett pénzüket nem kapták vissza. 

Frank úr 2010 szeptemberében cége, a Truck & Bus Auto Center Kft. képviseletében tervezési szerződést kötött a Kész Zrt-vel egy kecskeméti Mercedes Center kivitelezésére. A Kész a hivatalos terveket elkészítette, de Frank úr cége a munka ellenértékét, 27,5 millió forintot nem fizette ki.

2010-ben a kiskunfélegyházi polgármestert, Kapus Krisztiánt is megkörnyékezte. Azt ígérte neki, hogy a városban egy szervízt és egy gyárat akar létesíteni, a cég által gyártott termékeket pedig a kecskeméti Mercedes gyárba fogják beszállítani. A megbeszélések alkalmával Frank úr elmondta, hogy ő a németországi Mercédesz gyár alkalmazottja, ennek okán kedvezményesen vásárolhat Mercédesz személygépkocsit, ezért egy ilyen kedvezményes vásárlási lehetőséget felajánlott a félegyházi polgármester részére. Frank úr egy CLS 350 típusú autót ajánlott Kiskunfélegyháza első emberének negyven százalékos kedvezménnyel. A férfi előlegként hárommillió forintot kért, amelyből kettőt meg is kapott. Az autó viszont nem akart megérkezni a megbeszélt határidőre, ezért Frank urat feljelentették, majd a büntetőeljárás megkezdését követően visszafizette a pénzt.

Frank úr aztán lassan elhagyta a várost, engedélyek nélkül épült ingatlanára a napokban írtak ki árverést. A hivatalos tartozása több mint százmillió forint, amelyből a legjelentősebb tétel egy több mint negyvenmillió forintos banki kölcsön, de tízmillió bontási bírsággal tartozik az önkormányzatnak, továbbá van adótartozása is, a magánszemélyek adósságáról nem is beszélve, akik ekkora tartozás mellett nem reménykedhetnek abban, hogy bármikor is a pénzükhöz juthatnak. 

Címke: