Szülinapos a kecskeméti repülőbázis

2015 feb 10
Megosztás
Szentgyörgyi Dezső

Száz éve született a második világháború legeredményesebb pilótája, a kecskeméti repülőbázis névadója, Szentgyörgyi Dezső. “Kisbarátom” - volt a szavajárása a történelmi hős pilótának.

 

Százéves lenne ezekben a napokban a második világháború legeredményesebb magyar vadászpilótája, Szentgyörgyi Dezső. Élete sorstragédia, magasság és mélység síkján zajlott, mennyben és pokolban. Csodával határos módon vészelte át a háborút – huszonkilenc légi győzelmet szerzett –, és csodával határos módon, élve szabadult ki Rákosi börtönéből. A halál békeidőben, polgári pilótaként a koppenhágai katasztrófában, a tengerben érte… 

Pergessük vissza az eseményeket a háború végéhez. Szentgyörgyi Dezső 1945 októberében amerikai fogságból érkezik haza, 1946 tavaszán a Magyar–Szovjet Polgári Légiforgalmi Társaság megalakulásakor munkára jelentkezik. A felvételiztető párttitkár megkérdezi: „Van repülési tapasztalata?” „Hogyne” – mondja Szentgyörgyi, és bemutatkozik. A párttitkár a név hallatán üvölteni kezd, mert tudja, hogy a név kit is takar. Az üvöltésre megjelenik Bocskarev elvtárs, a társaság vezérigazgatója, és a párttitkár megismétli: „Ennek a fasiszta brigantinak volt pofája nálunk jelentkezni!” „Hány győzelme van?” – kérdezi a vezérigazgató. „Harmincöt” – feleli Szentgyörgyi (huszonkilencet igazoltak – K. A. megj.). „Ha maga ennyi sztálini sólymot le tudott lőni, akkor nagyon jó pilóta lehet. Felvesszük” – mondta Bocskarev.

további részletek:

http://magyarhirlap.hu/cikk/16749/Figyelem_Szentgyorgyi_repul