Tartályban behozott borokat ellenőriztek

2014 júl 30
Megosztás
NAV ellenőrzés az autópályán

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei három hónapig tartó akció sorozat  keretében tartottak közúti ellenőrzést tegnap – több ellenőrzőpont mellett - az M5 autópálya Bács-Kiskun megyei szakaszán. 

Az akció fő célkitűzése a tagállamokból tartályban „feketén” szállított szőlőborok, a silány minőségű, bornak nem nevezhető termékek forgalmának megakadályozása.

Emellett a megállított járművek, rakomány teljes körű vizsgálata is megtörtént. 

Bács-Kiskun Megye nagyobb útjain, valamint az autópályán 5 nap leforgása alatt 67 pénzügyőr 181 gépjárművet – ebből 31 tartályautót – ellenőrzött.  A hatékony munkát szolgálati munkakutyák – cigaretta és kábítószer kereső -, valamint irodabuszok segítették. 

Az akció eddigi tapasztalatai szerint a megállított tartályautók többsége nem szőlőbort, hanem más terméket (tej, gabona, takarmány, gyümölcs) szállított. 

A pénzügyőrök az ellenőrzés sorozat megkezdése óta 18 esetben tapasztaltak egyéb szabálytalanságot – közigazgatási, illetve jövedéki szabálysértést, alkalmazott bejelentésének elmulasztását – és indítottak eljárást, melynek során összesen 5,5 millió forint bírságot szabtak ki. 

Az akció szeptember végéig tovább folytatódik, így  a bor szállítmányok gyakori és váratlan ellenőrzésére lehet számítani továbbra is a közutakon, de az érintett gazdálkodóknál, a pincészeteknél is sűrűbben lesznek jelen a pénzügyőrök.