Távolodik Zombor Gábor bársonyszéke

2014 május 6
Megosztás
Zombor Gábor magányosan áll március 15-én Kecskeméten

Beigazolódni látszanak a fideszes ellenérvek, hogy Zombor Gábor nem alkalmas az egészségügyi államtitkári posztra, amelyre esélyesként emlegették. A népjóléti bizottság elnöke lesz.

 

Rogán Antal egyhangúlag megválasztott Fidesz-KDNP frakcióvezetője ezt hétfőn jelentette be sajtótájékoztatón, mondván már a keddi a keddi alakuló ülésen szeretnék felállítani a parlament bizottsági struktúráját, hogy az Országgyűlés minél hamarabb el tudja kezdeni az érdemi munkát. Szerinte erre az öt frakció között gyakorlatilag megszületett megállapodás lehetőséget kínál.

Rogán Antal a parlament egyik alelnökének Lezsák Sándort javasolja a frakció egyetértésével.

A sajtótájékoztatón Rogán bejelentette, hogy a Fidesz és a KDNP május 10-ét, azaz szombatot javasolja a kormányfő megválasztásának időpontjául. A frakcióvezető közlése szerint ezen a napon délután a Parlament épülete előtt rendezvényt tart a Fidesz. A programra mindenkit várnak, hogy legyen részese a kormányfő megválasztásának, eskütételének, és a kapcsolódó ünnepségnek - hangzott el.

A várólistán szerepelt

Annyi biztos, Szócska Miklós, egészségügyi államtitkár nem folytatja tovább, visszatér az egyetemi oktatásba. Helyére Szócska Zombor Gábort javasolta, de a hivatalos listán ott van  Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója, Velkey György, a kórházszövetség elnöke, Kovács Jenő, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke, valamint Horváth Zsolt, volt egészségügyi kormánybiztos, kecskeméti országgyűlési képviselő.

Zombor Gábor neve nem először merül fel az egészségügyi tárca élére. 2006-ban, amikor sikeresen vezette a kecskeméti megyei kórházat a Fidesz azonnal kiszemelte magának, az egyéni indulás mellett befutó helyet kapott az országos listán és polgármesternek is jelölték. 2007-ben a Fidesz országos választmánya úgy döntött, hogy a megyei fenntartású kórházak optimális működésének a kidolgozását Zombor Gáborra bízza. 

Sopron erős bástya

Akkor borítékolva volt a miniszterség, de végül valami miatt háttérbe szorult és bizalomvesztett lett Orbán Viktornál. Akkor ezt, a már sokat hangoztatott  történettel magyarázták, miszerint, Orbán Viktor neheztel Zomborra, mert nem szólt neki a Mercedes kecskeméti tapogatózásáról,  így meglepetésként érte a hír, amikor 2008-ban, Gyurcsány Ferenc Zomborral karöltve jelentette be a német autógyár nagy szabású magyarországi befektetését, miközben a Fidesz épp akkor kezdte meg  multinacionális cégek elleni verbális kampányát.

A párt belső ügyeiben jártas politikusok azonban ezt cáfolták a Hírösvénynek, mondván a problémák nem a Mercedestől eredeztethetőek.

Zombor ugyanis soha sem rejtette véka alá az egészségügyi koncepciójának azt az alaptézisét, miszerint kevesebb, de jobban felszerelt kórházakkal és hatékonyabb, modernebb mentőhálózattal reformálta volna meg a hazai egészségügyet. Ez egyet jelentett volna a városi kis kórházak bezárásával, illetve, teljes átprofilozásával. Ehhez azonban nem kapta meg a politikai háttértámogatást, sőt, a megyei kórházak átvilágítása során a Dunántúlon falakba ütközött és Molnár Ágnesnek, a soproni kórház főigazgatójának a politikai érdekérvényesítő képessége erősebb volt mint Zomboré. Érdekes momentum ráadásul, hogy Molnár Ágnes hétfőn mondott le a kórház vezetéséről, hogy a parlamenti munkájára koncentrálhasson. Nem kizárt, hogy ő lesz az egészségügyi államtitkár, miközben Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke önálló tárcát szorgalmaz az egészségügynek. 

Nem várhatóak nagy változások

Jövő héten tárgyalhatja az Országgyűlés a kormány szerkezetéről szóló jogszabályt, de elsőként az Országgyűlési törvény módosítását tervezi a Fidesz, hogy egy képviselőnek se lehessen két jövedelme azonos időpontban. Erről a fideszes Gulyás Gergely beszélt kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Kifejtette: vannak nagyon fontos javaslatok, amelyeket júliusig szeretnének elfogadni. Az első valószínűleg az országgyűlési törvény módosítása lesz, hogy senkinek, még azon képviselőknek se lehessen egy időben két jövedelme, akik októberig önkormányzati tisztséget is ellátnak. Utána teljes lesz az összeférhetetlenség. Így aki képviselő és októberig polgármester is, az csak a képviselői jövedelmét fogja megkapni - mondta Gulyás Gergely.
A fideszes honatya jelezte: szeretnék, ha a Kúria meghozná a korábbi jogegységi határozatának kiegészítését a devizahitelügyekben. Ezt követően - mondta - a törvényhozás sem fog késlekedni, hogy a devizahitelt, "mint egyfajta valóban hibás terméket" kivezesse Magyarországról.
Gulyás Gergely közölte, azt szeretnék, hogy amíg nincs végleges megoldás a devizahitelek ügyében, addig néhány speciális esettől eltekintve kilakoltatásra ne legyen lehetőség.
Azzal kapcsolatban, hogy a képviselőcsoportok közös javaslatot terjesztenek a Ház elé a parlamenti tisztségviselőkről, a kormánypárti politikus azt mondta: a Jobbik alelnökjelöltje, Sneider Tamás személyétől függetlenül örülnek annak, hogy fennmaradt az a 24 éves parlamenti konszenzus, hogy a frakciók elfogadják egymás jelöltjeit.
Kifejtette: ha nem lett volna konszenzus a tisztségviselőkről, a megválasztott házelnök jelölt volna az alelnöki tisztségekre, Kövér László viszont egyértelművé tette, hogy addig nem fog ellenzéki aspiránst jelölni, amíg az ellenzék nem jut kompromisszumra. A kormánypárt kompromisszum esetén bármely jelöltet támogatta - tette hozzá, jelezve: így Sneider Tamásról azért tud kedden szavazni az Országgyűlés, mert megszületett a konszenzus, ő az MSZP és az LMP jelöltje is, a közös indítványt, amelyben valamennyi jelölt, így Sneider Tamás is szerepel, valamennyi frakció aláírta.
Gulyás Gergely arra kérdésre, hogy Orbán Viktor a Fidesz-frakció alakuló ülésén beszélt-e a kormány személyi összetételét és struktúráját illető változásokról, azt mondta: a kormányfő nem beszélt erről, ennek ellenére tudomása szerint nem várhatók nagy változások.

Hírösvény/MTI