A TERMOSTAR Kft. lett az Aranyhomok Szálloda hőszolgáltatója

2016 dec 8
Megosztás
Távhőszolgáltató lett az Aranyhomok Szálloda

Nincs több kémény és kazánkarbantartás. A kecskeméti Aranyhomok Szállodában egy éves beruházást követően megvalósult a távhőszolgáltatás. A TERMOSTAR Kft.-vel való együttműködés eredményeképpen a patinás szálloda nem csak olcsóbban, hanem biztonságosabban és környezetkímélőbb módon jut a fűtéshez, valamint a meleg vízhez. A szolgáltatás elindulásáról csütörtökön tartottak közös sajtótájékoztatót és fogadást az Aranyhomok Szálloda Tükörtermében.

- Amikor 1965-ben az Aranyhomok Hotelhez kerültem londinernek, másnap már szenet is kellett lapátolni, ahhoz, hogy kellő meleg legyen a szállodában. Aztán jött a gázolaj, majd a gáz, szóval, minden lépcsőfokát megéltem itt a fűtésnek - mondta Gömöri Ferenc az Aranyhomok Szálloda ügyvezetője. Aztán  tavalyi évben elkezdtem beszélgetni egy szakemberrel a távfűtésről, annak lényegéről, előnyeiről, hátrányairól, különös képpen a kecskeméti távfűtés sajátosságairól, majd rákérdeztem a Református Gimnázium vezetésénél a tapasztalataikról, ugyanis ők már a távfűtőmű szolgáltatásait veszik igénybe. Aztán döntöttem, belevágtunk, egy éve aláírtuk a szerződést és a beruházás időre megvalósult.

Hangsúlyozta: nagy örömömre szolgál, hogy a tavaly elindult együttműködést követően a TERMOSTARRAL karöltve megvalósult a távhőre való áttérés. Ez nem csak azt jelenti, hogy a megújuló energiákkal óvjuk a környezetet, de remélem példát is mutatunk, hogy minél több cég és épület válassza a zöld utat. Büszkeséggel tölt el, hogy nem szennyezzük a városközpontot. A konyhánkban már korábban áttértünk a levegőztetésben és elszívásban egy német technikára, mely abszolút zárt rendszerben oldja meg az oxigéncserét. Ezen felül korszerű izzókat és villamos energiát alkalmazunk. Így logikus és hosszú távon is megtérülő döntésnek bizonyult a beruházás – tette hozzá Gömöri Ferenc, aki a Hírösvény kérdésére elmondta: éves szinten 10-15 százalékos költségcsökkentéssel számol a fűtés terén.

Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere arról beszélt, hogy a Termostar Kft. a kilencvenes évek privatizációs nyomása ellenére is megúszta a magánosítást és ma prosperáló, folyamatosan fejlődő modernizáló piaci cég. Ehhez persze kellett egy tulajdonosi szemlélet is, amely nem rövid pórázra fogta a TERMOSTAR Kft. menedzsmentjét, hanem engedte őket dolgozni az eredményorientáció jegyében.

Lévai Jánosné, önkormányzati képviselő, a TERMOSTAR Kft. felügyelőbizottságának elnöke szintén üdvözölte a beruházást. Hozzátette: számára az egyik legfontosabb dolog a TERMOSTAR Kft. tevékenysége kapcsán, hogy a folyamatosan monitoringozott ügyfélelégedettség nem csökken, sőt, a fizetési fegyelme is egyre nő a fogyasztóknak.

Horváth Attila, a TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgató elsőként a múltról beszélt. Elmondta: a Kecskeméti TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. jogelődje 1966-ban – 50 éve – indította el a távhőszolgáltatást a városban. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára egy üzembiztos, magas műszaki színvonalon szolgáltató cég lett a Termostar Kft. amely előtt óriási fejlődési perspektívákat kínál a jövő.

A TERMOSTAR Kft. ügyfélkörébe tartozik Kecskemét lakosságának egyharmada, több mint 11 ezer lakástulajdonos és 213 egyéb fogyasztó (intézmény, üzlethelyiség). A Széchenyi- és az Árpádvárosban, valamint a városközpontban nyújtott távfűtés, illetve melegvíz-szolgáltatás mellett  négy saját tulajdonú gázmotorral kapcsoltan villamos energiát is termel a cég, amely a város szükségletének 25 százalékát képes megtermelni. 

Jelentős mérföldkő volt a TERMOSTAR Kft.  történetében a 2013-as év, amely során  megépült egy 2,6 km hosszú távvezeték, mellyel a két fűtőművet kötötték össze egységes és biztonságos hőkörzetet létrehozva így biztosítva a lehetőséget a jövőben az alternatív energiák bevonására.

Horváth Attila beszélt a jövőbeni fejlesztési elképzeléseikről is, amelynek célja az ellátásbiztonság, a versenyképesség és a fenntarthatóság további növelése, fejlesztése a 21. század elvárásainak megfelelően.

Hangsúlyozta: folytatjuk a társasházak fűtéskorszerűsítését és az épületenkénti fogyasztói hőközpontok építését, korszerűsítjük a már meglévő fűtési rendszereket, új távvezetékek építésével, cseréjével növeljük az ellátásbiztonságot. Célul tűzték ki, hogy a jelenlegi (földgáz alapú) távfűtést megújuló energiát hasznosító rendszerré alakítsa át abból a célból, hogy csökkenthető legyen a hőtermelés költsége és kiszámíthatóbb legyen a távhő ára.  Elkötelezettek vagyunk a megújulásra - mondta. Uniós pályázati támogatással – a megújuló energia szolgálatában – két faapríték alapú, új fűtőmű létrehozását tervezzük a Szultán utcai telephelyen és a Homokbánya lakókörzetben - tette hozzá.

Elmondta még, hogy az Aranyhomok Szálloda bekötése a piacbővítési céljaikat szolgálja a  hasonlóan a fejlett európai országok gyakorlatához híven, mert a távhővel ellátott területek növelésével kevesebb a kémény és “zöldül, környezetkímélőbb a város, ahol élünk. Mindezt azért kell szorgalmazni, hogy a lehetőleg helyi, megújuló alapú távhőtermelő rendszerből értékesített hő mennyisége növekedjen, az értékesítési piac bővüljön, az egységre jutó költségek mérséklődjenek és ezzel egyidejűleg a városokban csökkenjen a sok légszennyezést, egészségkárosodást okozó kémények száma.

A jövőben a teljes füstmentesítésének érdekében újabb épületekben szüntethetők meg a kémények. A Városháza, a Református Egyház Ó- és Újkollégiuma, temploma, a „Lordok Társasház” után (mától az Aranyhomok Szálloda) is csatlakozott a távhőrendszerhez.  A város zöldítése érdekében tárgyalásokat folytattunk a városvezetéssel, társcégekkel, vállalkozókkal Kecskemét több területének fejlesztéséről, a távhőre csatlakozás lehetőségeiről. 

A Kecskemétnek három területén tervezünk fejlesztéseket:

1. Városközpont

A belvárosban – a tisztább levegő érdekében – az új vezetékek építése mentén további épületek csatlakozására nyílik lehetőség, pl. Fókusz Társasház, KIK-FOR Irodaház.

2. Izsáki út

Hőtermelés hasznosítás céljából létesítendő Szultán utcai faapríték alapú fűtőmű látná el távhővel a térség oktatási, sport és lakóépületeit.

3. Homokbánya

Ebben a lakókörzetben önálló fűtőmű megépítését tervezzük, melynek révén az alábbi intézmények kapcsolódhatnak új fogyasztóként rendszerünkhöz, pl. Nappali Ellátó, Bölcsőde, Lestár Péter Szakközépiskola, Önkormányzati Társasházak.

Piacbővítési terveink megvalósítása érdekében ez évben egy új szervezeti egységet hoztunk létre. Az Üzletfejlesztési munkacsoport folyamatosan vizsgálja azokat a lehetőségeket, melyekkel az új fogyasztókat kedvező távhőre csatlakozási ajánlatokkal kereshet meg- zárta előadását Horváth Attila, majd fogadásra invitálta a jelenlévőket.