Tiltakozók megszerezték az új kecskeméti egyetem webcímét (frissítve)

2017 jún 9
Megosztás
kecskeméti egyetem látványterve

Május 30-án, kedden döntött az Országgyűlés arról, hogy az épülő kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem a Neumann János nevet fogja viselni. Június 2-án este hét órakor egy szemfüles, Kovács Péter nevezetű magánszemély, bejegyeztette az egyetem kezdőbetűiből álló nje.hu Domain nevet.

A weboldalon jelenleg Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című verse és egy N.J.E. monogramú színesbőrű rapper videoklipje látható.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormánypárt, vagy az egyetem neve elleni tiltakozás jeléül történik-e a provokáció. A kecskeméti közvélemény és a helyi politikusok többsége  ugyanis nem örvendett a Pallasz Athéné Egyetem elnevezésnek, mondván semmiféle kecskeméti kötődése sincsen, igaz európai a hangzása. Aláírásgyűjtés kezdődött a Kecskeméti Egyetem elnevezés mellett, de az egyetem szenátusa május 18-án a Neumann János Egyetem elnevezést javasolta a szaktárcának, amely végül ezt a verziót fogadtatta el az országgyűléssel. Miután kiderült az új elnevezés, a viták megint felszínre kerültek: mondván: Neumann János jó ha átutazóban járt Kecskeméten.

Megkerestük a Pallasz Athéné Egyetem sajtóosztályát, de ott nem tudtak még arról, hogy az nje.hu-t már bejegyeztette valaki. Hozzátették: addig nincs lehetőségük a Domainnév bejegyeztetésére, amíg az elnevezésről szóló parlamenti határozatot ki nem hirdetik.

Lapunknak sikerült elérni a nje.hu Domain név bejegyzőjét, akit, nagy meglepetésünkre, valóban Kovács Péternek hívnak és nem állnevet használt a bejegyzéskor. Kovács lapunknak elmondta, hogy az egyetem vezetésének emberi hozzáállásával kapcsolatos figyelemfelkeltés céljából tette, amit tett. Hozzátette: a Domain névvel nem kívánt nyerészkedni, azt már átadta az egyetemnek, valószínűleg a honlap tartalma hamarosan meg fog változni.