Tizenhárom év fegyházra ítélték a kislányát összeszurkáló apát

2017 már 16
Megosztás
Lajosmizsei szurkáló előzetesben

Jogerősen 13 év fegyházra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a lajosmizsei férfit, aki másfél éves kislányát úgy összeszurkálta, hogy a gyermek életét csak műtéttel tudták megmenteni. Ezzel helyben hagyta a Kecskeméti Törvényszék első fok ítéletét

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a Kecskeméti Törvényszék kellő alapossággal tárta fel a bűnösségi körülményeket, megalapozott ítéletet hozott, és a kiszabott büntetés is arányos az elkövetett cselekmény súlyával, valamint a vádlott társadalomra veszélyességével. 

Mivel a táblabíróság nem látott indokot sem a büntetés súlyosítására, sem annak enyhítésére, az I. fokú ítéletet helybenhagyva hozta meg döntését.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

T. J. vádlott egy lajosmizsei ingatlanon az ügy sértettjével, a 2014-ben született kislányával, valamint szüleivel és egyik testvérével élt egy lakrészben. A vádlottat és közös gyermeküket élettársa 2015 májusában elhagyta, ezt követően a férfi a sértett nevelését a szüleivel közösen látta el. 

A vádlott 2014-től többször fogyasztott kábítószert. A bűncselekmény elkövetése előtt négy napig úgynevezett „kristályt” szívott fel, nem tudta feldolgozni, hogy volt élettársa ígérete ellenére sem költözött vissza hozzá. A drogfogyasztás után a vádlott ideges és feszült lett, hallucinált, és úgy vélte, hogy a körülötte lévő családtagjai őt meg akarják ölni, gyermekét el akarják tőle venni. Ezt többször el is mondta. 

2015. szeptember 10-én reggel 8 óra tájban a vádlott szobájában magához vett egy konyhakést, és azzal a bal karjával magához ölelt kislányának mellkasát négyszer megszúrta, míg saját magát, öngyilkossági szándékkal háromszor szúrta mellkason. 

A szúrások következtében a kislány életveszélyes sérüléseket szenvedett, míg a saját magára mért szúrások a testüregbe nem hatoltak be. 

Miután a vádlott kijött a szobából, szülei meglátták, hogy mind ő, mind a kislány véres. A vádlott anyja kikapta a kislányt a fia kezéből, kiszaladt vele az udvarra, míg a férfi apja megpofozta a magából kikelve síró és ordítozó fiát, és a kést kicsavarta a kezéből. Rövid időn belül a rokonság értesítette a mentősöket és a rendőrséget. A kiérkezett mentősök a kislányt nem vizsgálták meg, mivel a rokonok azt állították, hogy csak a vádlott sérült meg öngyilkossági kísérlete közben. 

Miután a rendőrök és a mentősök 9 óra tájban elhagyták a helyszínt és magukkal vitték a férfit a kórházba, a vádlott édesanyja észrevette a kislány mellkasi sérüléseit, majd a vádlott testvéreivel együtt elvitték a kislányt a körzeti orvoshoz. Ott azt állították, hogy a gyermek üvegcserépbe esett. Az orvos nem ismerte fel a szúrt sérüléseket, nem vette észre, hogy azok a mell- és a hasüregbe hatolóak, ezért csak letapasztotta a sebeket. 

Miután a kislányt hazavitték, alvás és evés után vért hányt, ezért a hozzátartozók délután mentőt hívtak hozzá. Az orvosok az életveszélyt  a Szegedi Klinikán elhárították. A vádlott saját gyermekére leadott szúrásai alkalmasak voltak a halálos következmény előidézésre, az csak a szakszerű orvosi beavatkozás eredményeként maradt el – áll az I. fokú ítéletben. 

A vádlott az eljárás során többféle vallomást tett, de egyikben sem ismerte el bűnösségét.