Több mint 70 milliós kárt okozott a cégnek a védjegyek eladásával

2018 feb 14
Megosztás

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt vádat emelt egy 43 éves soltvadkerti férfi ellen, aki egy budapesti székhelyű vállalkozás cégvezetőjeként 2013 júliusában Kecskeméten jóval a piaci ár alatt adta el a cég tulajdonában álló védjegyeket, mellyel 73 millió 650 ezer forint kárt okozott a cégnek.

A budapesti cégnek a bűncselekmény időszakában volt két ügyvezetője és egy önálló képviseleti joggal bíró cégvezetője, aki az ügy vádlottja.

A cégvezető 2013. július 11-én egy kecskeméti ügyvédi irodában eladta a cég tulajdonában lévő 6 védjegyet unokatestvérének, aki korábban a cég egyik tulajdonosa volt, de ekkorra már megvált az üzletrészétől. A vádlott a védjegyeket könyv szerinti értéken, összesen 6 millió 350 ezer forintért adta el úgy, hogy az eladásról sem az ügyvezető, sem a cég akkori tulajdonosa nem tudott, így beleegyezésüket sem adhatták az eladáshoz.

A jóval áron alul eladott védjegyek piaci értéke legalább 80 millió forint volt, így az eladás a cégnek minimum 73 millió 650 ezer forint kárt okozott. A cégvezető vádlott a védjegyek eladása előtt elmulasztotta azok piaci értékének meghatározását, illetve nem intézkedett annak érdekében sem, hogy az eladási szándékról a piaci szereplők tudomást szerezzenek.

A vádlott az eladáskor tudta, hogy a védjegyek piaci értéke jóval meghaladja a könyv szerinti értéket, ennek ellenére nem tette lehetővé, hogy a társaság vagyonának minősülő védjegyeket kedvezőbb áron lehessen eladni. Ezzel pedig a cégnek kárt okozva szándékosan megszegte azon cégvezetői kötelességét, hogy a társaság vagyonának kezelése során a társaság érdekeinek elsődlegessége alapján kell eljárnia. A cég tulajdonosa kérte az okozott kár megtérítését.

 Az ügyészség a szabadlábon védekező vádlottat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja és végrehajtandó börtön, valamint közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.