Több mint tízmillió forint bírságot szabott ki a választási bizottság Kecskeméten

2018 már 22
Megosztás
választás 2018

Jelölöszervezeteket bírságolt meg Bács-Kiskun Megye 01. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága csütörtökön délután, valamint egy képviselőjelölt két kifogását bírálta el.

- A Választási Eljárásról szóló törvény szerint az ajánlóíveket a jelölőszervezeteknek március 5-én 17 óráig át kellett adniuk a választási irodán, illetve volt egy nap moratórium azoknak, akiknek nem sikerült ajánlókat szerezniük, így ezeket az üres ajánlóíveket március 6-án is leadhatták. Ha ennek nem tettek eleget, akkor hiányzó jelölőívenként 10 ezer forintra kell az érintett jelölőszervezeteket bírságolni - tájékoztatta a választási bizottságot Mayer Endre aljegyző. Hozzátette: a törvény szerint e kérdéskörben sem mérlegelési, sem méltányossági jogköre nincs a bizottságnak.

Ezt követően 13 párt hiányzó jelölőíveinek ügye került terítékre.

I. A Családok Pártja Madla Péter Zsolt részére 150 darab jelölőívet vett fel, amelyből kettővel nem tudtak elszámolni ezért 20 ezer forint bírságot kaptak.

II. A Hajrá Magyarország Párt Batánovics György részére 120 darab jelöívet vett fel és ebből eggyel nem tudtak elszámolni, ezért 10 ezer forint bírságot kaptak.

III. A Független Kisgazda-  Földmunkás- és Polgári Párt Engelmann József részére 80 jelölőívet  vett fel és ebből eggyel nem tudtak elszámolni, ezért 10 ezer forint bírságot kaptak.

IV. A Kell az Összefogás Párt Kun Józsefné jelölt részére 100 jelölőívet vett fel és ebből eggyel nem tudtak elszámolni ezért 10 ezer forint bírságot kaptak.

V. Az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt  Lakatos Sándor jelölt részére 136 jelölőívet vett fel és ebből eggyel nem tudtak elszámolni, ezért 10 ezer forint bírságot kaptak.

VI. A Demokratikus Koalíció Szőkéné Kopping Rita jelölt részére 150 jelölőívet vett fel és eggyel nem tudtak elszámolni. Ezért 10 ezer forint bírságot kaptak.

VII. A Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja  Zubek Pál Péter jelölt részére 150 jelölőívet vett fel és ebből eggyel nem tudtak elszámolni, ezért 10 ezer forint bírságot kaptak.

VIII. Az Elégedetlenek Pártja Horváth Ramóna jelölt részére 150 jelőívett vett fel és ebből 97 darabbal nem tudtak elszámolni ezért 970 ezer forint bírságot kaptak.

IX. Az Oxigén Párt Nagy Andrea részére 150 darab jelölőívet vett fel, amelyből eggyel sem tudtak határidőre elszámolni, ezért 1 millió 500 ezer forint bírságot kaptak.

X. Az Élhetőbb Boldog Magyarországért Párt Kalányos Csilla jelölt részére 600 darab jelölőívet vett fel és ebből egyetlen darabbal sem tudtak elszámolni határidőre, ezért 6 millió forint bírságot kaptak. 

XI. A Jóléti Magyarországot Párt 150 darab jelőívet vett fel, amelyből egyetlen darabbal sem tudtak határidőre elszámolni ezért 1 millió 500 ezer forint bírságot kaptak.

XII. A Közlekedő Polgárok Pártja  a felvett 90 darab jelölőívből 10 darabbal nem tudott elszámolni, ezért 100 ezer forint bírságot kapott.

XIII. A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt Brem László jelölt részére 198 darab jelölőívet vett fel és ebből kettővel nem tudtak elszámolni ezért 20 ezer forint bírságot kaptak.

A bírságok végrehajtásáról a NAV gondoskodik, ha egy jelölőszervezet fizetésképtelen, akkor azt a jelölttel szemben próbálják majd érvényesíteni.

Ezt követően Mayer Endre arról tájékoztatta a választási bizottságot, hogy március 19-én, E-mailban, két beadvány is érkezett hozzájuk, mindkettőt Szőkéné Kopping Rita, a Demokratikus Koalíció jelöltje nyújtotta be.

Az egyikben arról írt a képviselőjelölt, hogy ismeretlenek szisztematikusan megtépkedték, megrongálták a plakátjait Kecskemét belvárosában és ehhez fotóillusztrációkat is csatolt. A másik beadványában a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalnak egy korábban megjelent és postai úton terjesztett kiadványáról számolt be, amelyben többségében a FIDESZ-KDNP megyei jelöltjei szerepeltek.

Mayer Endre elmondta, hogy a képviselő-jelölt mindkét beadványát kifogásként értékelték és e szerint is kezelték. Hozzátette: a választási kifogásnak alakilag három alapvető kritériuma van, a panaszos lakcíme, személyi azonosítója, valamint a jogsértés, illetve annak jogszabályi hivatkozása. Hangsúlyozta: mivel mindkét beadványból ezek egyaránt hiányoznak, ezért érdemi vizsgálatra alkalmatlanok.

A bizottság érvelésének helyt adott és a képviselő-jelölt mindkét kifogását elutasították.

Dr. Karácsonyi Loránd György  a választási bizottság elnöke a Hírösvénynek elmondta: a több mint 10 millió forintot meghaladó bírság kiszabásánál nem volt mérlegelési lehetőség,  a törvénynek vagyunk alárendelve, ezért bírságot kellet kiszabnunk. Hangsúlyozta: a határozat nem jogerős, az megfellebbezhető.

Dr. Károlyi András,  a választási bizottság elnökhelyettese hozzátette: a jelölőívek kezelésével kapcsolatban a jelölőszervezetek az ajánlóívek átvételekor írásbeli tájékoztatást kaptak, amelyben pontosan le voltak írva a jogkövetkezmények.

Dr. Karácsonyi Lóránd szerint ez a tájékoztató egyértelműen fogalmazott, miszerint a jelölőíveket március 5-éig át kellett adniuk, nem pedig addig postán feladniuk, mert ugyanis volt ilyenre is példa.

Megtudtuk: a választási bizottság március 23-án 11 órakor ül össze újra egy kifogás elbírálása ügyében és ezt követően már nincsenek fix időpontjaik, hanem az események, a kifogások, az esetleges panaszok határozzák majd meg a tanácskozási rendjüket.