Történelmi időutazás a kecskeméti Koch Borházban
Tokaj maga a múlt titokzatossága. Ha bor és Magyarország bárhol a világon ebben a kontextusban szóba kerül, arra csak egy szó a lehet válasz: Tokaj. Fejedelmek, királyságok, hatalmak imádták ezeknek az ősi szőlőknek, ennek az egyedülálló termőhelynek a nektár-nedüjét. Napjainkban egy kiváló édes bor még mindig csak is tokaji lehet az előkelőségek asztalán. Művelt és fenséges, ünnepi bor ez, nemhiába adventkor a tarcali Myrtus pincészet borait kóstolhatták az érdeklődők a kecskeméti Koch Borházban, telt ház mellett.
A borkóstolót nem más, mint Keresztes Ákos, a Myrtus Pince és Vendégház tulajdonosa és borásza tartotta személyesen. Ákosban annyi a kuriózum, hogy a nagy tokaji szerelem mellett kecskeméti a kötődése, innen sodorta el az élet felfedni az ősi bor titkát. Édesapja, Keresztes József, a Kunsági Borvidék titkára, mellesleg kadarkaszakértő és mívelő, Hetényegyházán lévő családi birtokán született meg tavaly Kecskemét város kadarkája. Az estről természetesen a házigazda, Koch Csaba sem hiányozhatott, aki csendesen meghúzódott a vendégek között.
Keresztes Ákos tényleg megéli Tokajt, nap mint nap, akkora átéléssel és rajongással beszél a nemzeti termőterületről. E nélkül persze, nincs jó bor, a hely aurája, misztikuma kompenzálja azért a munkáért, amit a tokaji föld megkíván.
És, hogy melyik tokaji termőterületen lesz még jobb és még tokajibb a bor. Erre Ákos kérdés nélkül is megadta a választ: a termőterület vallatásából áll a jó tokaji bor.
Egy dűlő, egy tokaji bor titka persze a tőkéktől függ, főként, hogy minél régebb óta műveljék. A Myrtusnak erre meg van a lehetősége, mert ősi dűlőkből származó tőkék hoznak itt még szőlőt, ez érződött az első hordós Furmintjukon is 2015-ből. A Vigyorgó-dűlő ásványossága, amitől egy Furmint egyedülállóvá tud lenni amitől vagy imádni, vagy nem szeretni lehet, benne volt.
Kicsit oldottabbá tette a megosztott hangulatot egy másik, tartályos Furmint 2013-ból, amely már sokkal barátságosabb és populistább volt az alföldi borkóstolók számára. Meg is kapta a közönségdíjat, pedig a lényeg még hátra volt. Mert a lényeg ugyan mi másról szólna Tokajban, mint az édes borról. A hölgyek rajongó bólogatása mellett csúszott a félédes Furmint, vagy a szintén kuriózumnak számító kései szüret.
Közben azért belépett Keresztes apuka is a körbe, mert a borsor tartalmazott egy vöröset is, ami Tokajban nincsen. Ugyan mi mást, ha nem egy alföldi kadarkát, annyi turpissággal, hogy öreg Furmintos hordóban lett érlelve. Ennyi volt a találkozási pont, érdekes Kadarkát kreálva, annyi szent.
Az estre természetesen egy hat puttonyos aszú tette fel a koronát, mintha gyertyát gyújtottak volna, akkora volt az áhítat azokban a pillanatokban a Kecskeméti Koch Borházban. Ezekben a kortyokban benne volt történelem, Tokaj múltja, akár egy időutazás: mosollyal biccentett ilyenkor Európa összes egykori és jelenlegi királya, a Rákóczi család és vendégeik, a török előkelőségek és a Habsburgok szenvedélyes tokaji imádatáról nem is beszélve.
Természetesen a Myrtus pincészet Furmintján kívül sok más pinceáras minőségi bor kapható a kecskeméti Koch Borházban.
Fehér Anna
Koch Borház Kecskemét
+36 30 567 41 16
6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C
www.facebook.com/kochborhazkecskemet