Tovább tart a kilakoltatási moratórium

2014 május 11
Megosztás
bútorok egy kilakoltatott ház előtt

Hétfőn határoz a parlament a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának a kezdeményezésére az első törvény, amit az új parlament el fog fogadni, a devizahitelesek megsegítéséről szóló kilakoltatási moratóriumról rendelkező törvényjavaslat lesz – jelentette be Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülése után arról tájékoztatott, hogy a jogszabályt házszabálytól való eltéréssel fogja tárgyalni a parlament, ami azt jelenti, hogy a kilakoltatásról szóló törvény már hétfőn elfogadásra kerül, és az azt követő tízedik napon kihirdetésre kerülhet, hatályba léphet.

Rogán Antal kiemelte: nagyon fontos változás, a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását első ízben úgy kezdeményezik, hogy annak nincsen végső időpontja. A moratórium egészen addig fog tartani, amíg a devizahitelesek helyzetét véglegesen rendező törvény meg nem születik – szögezte le.

"E változtatással a bankokat is érdekeltté tették a devizahitelesek helyzetének rendezésében, ugyanis a bankok mindaddig nem tudják behajtani a követelésüket, amíg az említett jogszabály meg nem születik."

Egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy e változtatással a bankokat is érdekeltté tették a devizahitelesek helyzetének rendezésében, ugyanis a bankok mindaddig nem tudják behajtani a követelésüket, amíg az említett jogszabály meg nem születik.

Rogán Antal szerint ebben az ügyben továbbra is kiemelkedő szerepe van a Kúriának, ezért most is sürgette a bírói szervet, hogy a devizahitelek ügyében nyitott két kérdésben – az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés esetében -, ha lehet, minél hamarabb hozza meg döntését.

Ha ezzel kapcsolatban a Kúria júliusig állást foglal, abban a pillanatban a Kúria döntését figyelembe véve, a devizahitelesek helyzetének rendezéséről szóló törvény meg fog születni – ígérte a kormánypárti politikus a Fidesz-frakció nevében.

Fidesz.hu