Továbbra sincs jelöltje a helyi Fidesznek

2013 okt 27
Megosztás

Fél év óta nem tud a pártközpontnak megfelelő jelöltet állítani Balogh József helyére a kecskeméti, valamint a térségi Fidesz. A sokáig befutónak hitt Szemereyné is kiesett a hétvégén a sorból. 

 

A legutóbbi, hétvégi összejövetelükön sem sikerült választókerületi elnöknek megfelelő jelöltet állítania a helyi Fidesznek az 1-es számú körzetbe. A papírforma Szemereyné Pataki Klaudia felé mozdult el, aki rövid időn belül honanya lett a vak komondoros Balogh József helyén. A Fidesznek azonban valahogy nem akaródzik a kinevezése a választókerület élére, egyrészt, véleményük szerint Balogh egykori körzete - Jakabszállás, Fülöpszállás, Kunszentmiklós, Kerekegyháza, Lajosmizse stb. amely a választásokra beolvad a kecskeméti 1-es számú választókörzetébe - nem nőnek való vidék, a másik, lassan megkezdődnek a gyanúsítások az önkormányzati KSE Kft. sikkasztási és adócsalási büntetőügyében. Ennek az a pikantériája, hogy a városi céget épp Szemereyné felügyelte alpolgármesterként és erre a támadási felületre egy kampányban nincs szüksége a Fidesznek. A másik: bármennyire is nagy párt a Fidesz, igazából nincs ütős jelöltje Balogh helyére, ezt szimbolizálja a kijelölés elodázása. A tavaszi döntést az árvíz vitte el, majd a pártkongresszusra időzítették a jelölést, amely végül szeptemberre csúszott, de ott sem döntöttek a kecskeméti 1-es számú választókerület vezetéséről és egyben a jövő évi országgyűlési képviselőjelöltről. 

Aztán a bajai választás megismételt fordulója előtt a Fidesz megyei választmánya nem vette napirendre a kecskeméti jelöltállítást. Annyit mondtak csak ki, az új jelölési időpont október vége. A jelölést nehezíti, hogy többen nem vállalták a felkérést, így Horváth Zsolt, kecskeméti országgyűlési képviselő egészségügyi kormánybiztos, se a névrokona, a szintén egészségügyes Horváth Zsolt, aki a megyei kórház orvos-igazgatója. 

Néhány nevet ennek ellenére sikerült prezentálnia Kerényi János regionális pártigazgatónak az országos vezetés felé. Így került a borítékba Szemreyné mellett, Mák Kornél alpolgármester, Kelemen Márk kerekegyházi polgármester, valamint Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár neve. Róla annyit kell tudni, hogy van Bács-megyei kötődése, mert a 34 éves fiatalember Szabadszálláson született, a kecskeméti református gimnáziumban érettségizett, majd az ELTÉ-n tanult és több szakot elvégzett. Kétségtelen, Feldman már a Gráf-féle minisztériumban is dolgozott, így nehéz megmagyarázni, hogy miként kell egy ember a bűnös elmúlt nyolc évből, de Feldman-ról minden oldalról a legjobbakat mondja a szakma. Ezért sem akarják elmozdítani a helyéről és visszaküldeni ebbe a furcsa körzetbe kecskemét és térségébe, ráadásul a terep és a kampány más, mint a minisztériumi íróasztal. 

A hétvégi jelöltállító ülés azonban már csak formális volt, mert az addig kampányoló Szemreyné megtudta, nem fogadnák el a jelölését Pesten. Így Kerényi János már nem is volt jelent a kecskeméti jelöltállító gyűlésen, ahol Szemreyné a felkérése ellenére bejelentette, hogy a nem vállalja a jelölést, a városért szeretne továbbra is itthon dolgozni. A tagságból a második körben Nyitray András volt honatya jelölését vetették fel, de Nyitray sem vállalta, mondván, három évvel ez előtt kellett volna, akkor meg nem akarták egyesek.

A lassan fél éve húzódó dilemmát végül a pártközpont fogja feloldani, ahol feltehetőleg egy külsős mellett döntenek, akit majd szépen lassan beejtőernyőznek  a Kecskemét- és tanyás térsége választókerületbe. 

Címke: