Tragédiába torkollt a falunapi mulatság

2017 szep 28
Megosztás
ivásverseny

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés, súlyos testi sértés és csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt vádat emelt egy magyar és három román állampolgárral szemben, akik tavaly júliusban Csólyospáloson a falunapi rendezvényen a szomszéd falubeliekkel összetűzésbe keveredtek, majd az ezután hazafelé tartó sértettekre bosszúból fakaróval rátámadtak és egyiküket életveszélyesen megsebesítették.

 A 16, 17 és 25 éves román férfiak 21 éves magyar társukkal együtt 2016. július 30-án este a csólyospálosi falunapi rendezvényen szórakoztak, táncoltak, közben alkoholt fogyasztottak. A 16 éves fiatalkorú vádlott odament a közelben a barátnőjével táncoló 21 éves forráskúti férfihez és megfogta a nő derekát. Ezt látva a nő barátja a vállával meglökte a fiatalkorút, aki ekkor elment, ám pár perc elteltével a 25 éves román testvérével tért vissza, aki ököllel a forráskúti férfira támadt és fejét a hóna alá szorítva ököllel arcon és álltájékon ütötte. A bántalmazott férfi 34 éves unokatestvére észlelte a bántalmazást, ezért a segítségére sietett, de közben a román férfiak anyja is megjelent a verekedők szétválasztása érdekében. A forráskúti férfi állkapcsa az ökölütések következtében eltört és nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett el.

A verekedést követően a forráskúti férfi és baráti társasága úgy döntött, hogy hazamennek Bordányba. Az autóba azonban mindannyian nem fértek be, ezért a 34 éves bordányi férfi és egyik barátja a bolt előtt várták az autó visszaérkezését.

Ezalatt a román férfiak ugyancsak otthagyták a falunapi rendezvényt és hazatérve beszámoltak a verekedésről. A 25 éves román férfi felvetette, hogy menjenek vissza és álljanak bosszút, így elindultak a sportpálya felé. Útközben azonban meglátták a hazafelé tartó társaságot és a fák mögül kilesték, amint az autóba beszállnak és hogy az ott maradó két férfi a bolt előtt marad.

Ekkor a 17 és 25 éves román férfiak a 21 éves magyar társukkal együtt megindultak a bolt előtt várakozó két férfi felé, közben egy virágágyásból kihúztak két fakarót. A bolt előtt várakozó 34 éves bordányi férfi meglátta korábbi támadóit és barátjával elindult Forráskút irányába. A román és magyar támadók azonban utánuk futottak. A 25 éves román férfi utolérte a menekülés körben kissé lemaradó sértettet és a karóval nagy erővel lesújtott a sértett fejére, aminek következtében a karó kettétört. Ezután a 25 éves román férfi megindult a 34 éves bordányi sértett után is és a törött karóval közepes erővel a bordányi férfi fejére ütött, majd megpróbált még egyszer ütést mérni, de a második ütés a sértett védekezésképpen maga elé tartott karját találta el. Ekkor a 25 éves román férfi kirúgta a sértett alól a lábait, aki emiatt a földre zuhant. Az időközben odaérkező 17 éves román fiatalkorúval együtt többször megrúgták a földön fekvő bordányi férfit.

A fakaróval elsőként bántalmazott férfit a román férfiak 21 éves magyar barátja időközben utolérte és a kezében lévő 140 cm hosszú fakaróval nagy erővel ő is fejbe vágta. A sértett a fejére mért ütés következtében összeesett és eszméletét elvesztette, azonban a támadója még egyszer belerúgott a földön fekvő sértettbe. Mindez még nem volt elég, mert a 25 éves román férfi is odament a földön eszméletlenül fekvő sértetthez és pofon ütötte. Ezután a támadók távoztak a helyszínről. A sértett életveszélyesen megsérült: többszörös koponyatörést és az agyállomány több kisgócú vérzéses zúzódását szenvedte el.

A mentőket a 34 éves bordányi sértett hívta ki, mert eszméletlen barátját a magához térését követően zavart állapotban találta meg.

A fakaróval támadó két férfinak életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt, ezen felül a 25 éves román férfinak súlyos testi sértés és csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette miatt is felelnie kell. A fiatalkorú vádlottakkal szemben a főügyészség súlyos testi sértés és minősített garázdaság, a falunapon dulakodó másik társaság két tagjával szemben minősített garázdaság bűntette miatt emelt vádat.

A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.