Tudjuk, mit felejt(ett) otthon idén nyáron

2017 aug 7
Megosztás
statisztika

Minden negyedik utazóval előfordult már, hogy nyaraláskor éppen a fürdőruha maradt otthon, a csomagoláskor leggyakrabban kifelejtett tárgyak sorát a telefontöltő és a fogkefe követi - derült ki a Szallas.hu és a Doklist.com közös felméréséből. Az otthonosság érzését kölcsönző utazási kellékek élén a kispárna végzett, míg a legfontosabbnak sorrendben a személyes iratokat, bankkártyát, illetve mobiltelefont tartjuk.

A tetőig megpakolt autó látványa ismerős lehet a Balatonra vezető dugóban, ám ennek ellenére nagy valószínűséggel még így is otthon marad valami, amire utazáskor szükség van: csak minden 200. nyaralóval nem fordult elő eddig, hogy nyaraláskor ne hiányzott volna valami a bőröndből – derült ki a Szallas.hu és a Doklist.com közös felméréséből. „Sorrendben leggyakrabban a fürdőruha, a telefontöltő, a fogkefe, valamilyen irat, illetve a nyaralás egyik fontos kelléke, a papucs nem »utazik « velünk, vagyis azok a tárgyak, amiket még közvetlenül az elutazás előtt is használunk, vagy épp ellenkezőleg: szinte csak akkor van rájuk szükség” – mondta Dr. Kertész Attila Mihály, a Doklist.com marketing vezetője. A szakember hozzátette, ami pótolható, ezért nem aggódunk túlzottan, inkább kölcsön kérjük, vagy újat veszünk, bár akadnak extrém esetek is: az egyik válaszadó például fésű hiányában 3 napig egy villával szedte rendbe frizuráját külföldön, míg végre sikerült egy boltban újat vásárolnia.

Ennél sokkal komolyabb problémát jelent, ha valaki gyógyszeréről feledkezik meg. 

- Ez minden 100. válaszadóval előfordult már, ráadásul többen számoltak be arról, hogy szívgyógyszer, illetve inzulin felejtődött ki a csomagoláskor, utóbbi kapcsán még mentőt is hívni kellett. Ezért is állítottunk össze egy utazási teendőlistát, mellyel az ilyen és ehhez hasonló kritikus helyzetek elkerülhetők - mondta Dr. Kertész Attila Mihály.

Kispárna és Fradi címer

A nyaralásra magunkkal vitt tárgyak sorában külön kategóriát képeznek azok, melyek a „minden helyzetre való felkészülés” jegyében, vagy éppen az otthonosság érzését biztosítandó kerülnek a kofferbe. Előbbiek közé tartoznak a háztartási eszközök, így például a vasaló, a vízforraló, a kávéfőző, a mikró, de a csavarhúzókészlet is gyakori utazási kellék. „A szálláshelyre ugyanakkor szívesen viszünk személyes tárgyakat is, ezek sorában és szinte kortól függetlenül a kispárna végzett az élen. Sokan utaztatják meg kedvenc plüssállatukat is, de akadnak nagyon személyes kiegészítők: az egyik válaszadó például egy ritka Fradi címerét tartja olyannyira nagy becsben, hogy anélkül nem is hajlandó útnak indulni” – tette hozzá Dr. Kertész Attila Mihály.

A három testőr: iratok, bankkártya, telefon

A Doklist.com és a Szallas.hu kutatásából az is kiderül, hogy a magyar utazók sorrendben a személyes iratokat, bankkártyát, illetve mobiltelefont tartják a legfontosabb utazási kelléknek. 

- Nem egy beszámoló szólt arról, hogy útlevél hiányában a határról fordult vissza a család, így a személyes irat, mint legfontosabb kellék, nem okozott nagy meglepetést. A mobil már annál inkább, mely a toplistán a készpénz előtt szerepelt, tíz éve ez még elképzelhetetlen lett volna – kommentálta az eredményeket Dr. Kertész Attila Mihály.

Utazási teendők listája: https://www.doklist.com/utazasi-lista.html