Új év új polgári perrendtartás

2017 dec 12
Megosztás
Bicskei Ferenc és Balogh Zoltán

2018. január 1-től gyökeresen megváltozik a polgári pervitel Magyarországon. A változások közül a legfontosabb nóvum, hogy az új szabályzásnak nem megfelelő keresetből nem lehet per, a keresetek nem lehet összevissza módosítgatni, vagyis a blöffkirály, szerencsevadász  ügyvédek kora lejárt, ha pedig közigazgatási perhez van kedvünk Kecskeméten, akkor  Szegedre, vagy pedig a fővárosba kell utaznunk.

De kezdjük az elején.

Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke, az Országos Bírói Tanács tagja sajtóreggelire invitálta Kecskemét és térsége médiumait, hogy beszámoljon a bíróság eredményeiről, fejlesztéseiről, illetve kollégái megpróbálják tömören megfogalmazni azt, mekkora változások is lépnek életbe a polgári perrendtartás terén a jövő évtől.

Bicskei Ferenc elmondta: nincs oka panaszra, a megye összes bíróságának ügymenete megfelelt a kívánalmaknak, alig van két évnél régebbi ügyük. Hozzátette: akinek viszont ez is sok, akkor próbáljon meg Európában perre menni, akkor meg fogja tudni, hogy a hazai bíróságok jóval e felett teljesítenek - tette hozzá. A bíróság elnöke kitért a Kecskeméti Törvényszéken történő és lassan befejeződő energetikai korszerűsítésre, hangsúlyozva, hogy sikerült további költségvetési pénzt szerezniük, így megszépülhet majd jó néhány helyiség is a bíróságon. 

Ezt követően Gillyné dr. Malkocs Angéla, a Kecskeméti Járásbíróság elnöke vette át a szót. Elmondta: azért került sor erre a találkozásra a médiumok képviselőivel, hogy rajtuk keresztül is próbálják még hatékonyabban kommunikálni a nyilvánosság felé, hogy gyökeres, merőben új változások lépnek életbe január 1-től. Hozzátette: a bíróság a lehetőségeihez mérten ezen felül a honlapján, valamint a Facebook oldalán is egy hat részből álló, közérthető információs sorozattal próbál meg segítséget és eligazodást nyújtania jogkereső állampolgárok számára a különféle eljárások sajátosságaival kapcsolatban.

Balogh Zoltán a Kecskeméti Törvényszék polgári kollégiumának vezetője ezt követően vázolta a legfontosabb változásokat és az új Ptk.-hoz vezető út kodifikációs folyamatát és elgondolásait. Elmondta: az új perrend erősíti a bíróságok szerepét és jogosítványait és közben arra is felhatalmazást ad a bíróknak, hogy egy peranyag tisztázásában aktívan részt vegyenek. Hangsúlyozta: a jövő évtől az egyik legfontosabb változás az, hogy a polgári pert megelőzi egy perfelvételi szak, amely azt jelenti, hogy szigorú formai és jogi kritériumok alapján kell beadni egy keresetet és annak az összes bizonyítékát. Az érdemi tárgyalás megkezdésére ugyanis csak ennek függvényében van lehetőség. A perfelvétel alkalmazása tehát komoly felkészültséget kíván mind a bírótól, mind a peres felektől, valamint a jogi képviselőktől. Elmondta még: fontos változás, hogy a törvényszéki perekben kötelező a jogi képviselő alkalmazása, a házassági perekben pedig a jövő évtől csak külön perben érvényesíthető a házassági vagyonközösség megszüntetése, az nem vonható össze a bontókeresettel. Hangsúlyozta:

az új rendelkezések és vele az erőteljes bírói szerepvállalás azt eredményezik, hogy a perekben gyorsan és hatékonyan születnek majd jogerős ítéletek.

Végül Kispálné dr. Józsa Adrienn a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnökhelyettese beszélt a közigazgatási pervitelben történő kardinális változásokról, amelynek legfontosabb eleme, hogy ezeket a típusú pereket a törvény az illetékes ítélőtáblákhoz vonta, vagyis Szegedre kell majd utazni Kecskemétről, de lesznek olyan közigazgatási perek is, amelyek csak a Fővárosi Törvényszéken zajlanak majd.