Új helyen a kecskeméti szülészet

2014 ápr 1
Megosztás
átadták az új kórházszárnyat Kecskeméten

Még az orvosok is rácsodálkozva járták végig a kecskeméti megyei kórház új szárnyát, mert még ők is most látták először. A tervek szerint a nyáron már itt születnek a kisbabák.

 

Óvakodj az egészségügyi könyvektől, mert egy nyomdahibába akár bele is halhatsz  - mondta Mark Twaint idézve Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, a kecskeméti megyei kórház új épülettömbjének az átadásakor.

Hozzátette: mindezt azért említette meg, mert ezen a területen nem lehet hibákat elkövetni, miközben ennek a kórháznak a vezetése az egészségügyi munka, vagyis a mindennapi gyógyítás mellett ezt a fejlesztést is magára vállalta, köszönet érte.

Elmondta, a fejlesztések terén Bács-Kiskun megye különösen az élen jár, mert nincs olyan kórház, amelyben ne történt volna valami lényeges plusz az elmúlt négy év alatt.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke beszédében visszaidézte azokat az időket, amikor 2007-ben ez a pályázat megindult, külön köszönetet mondott elődjének, Balogh Lászlónak, akinek a segítségével nem egyszer a sírból lett visszahozva a projekt. Hozzátette: köszönet természetesen mindenkinek, aki ebben a munkában részt vett, de ne feledkezzünk el a szomszédokról sem, akik tűrték az építkezés során a zajt és port.

Végezetül azt mondta: ez a kórház a hazai egészségügy ékköve.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, a kórház előző főigazgatója elmondta: 1980-ban, amikor a Nyíri úti kórházat átadták, a terveken a mai új tömb helyén szerepelt egy épület. A kórház dolgozói, orvosai a megnyitás óta bíztak benne, hogy meg fog valósulni ez az új szárny, amely a munkájukat megkönnyítené, ezért most külön köszönetet mond mindazon orvosoknak, akik a hivatástudatuk erejével, áldozatosan tették a kötelességüket, nem törődve a körülményekkel, majd külön gratulált Kelemen Edit, gyermekgyógyász főorvosnak (képünkön), az országos Astellas-díj elnyeréséért. (róla itt olvashatják el cikkünket:http://hirosveny.hu/hirek/aranyanyubol-csodadoktorno-lett)

Svébis Mihály, a kórház főorvosa egy kis időutazásra invitálta a jelenlévőket. Elmondta, már Mária Terézia idejében is volt egy mintegy 40 ágyas ispotály Kecskeméten, majd a város 1854-ben alapított itt kórházat, amely 15-20 fekvőbeteg ápolására adott lehetőséget. 1914-ben létesült meg az úgynevezett “cserepes” kórház a mai Piaristák teri rendelőintézet helyén, aztán 1947-ben a gyógyítás beköltözött az izsáki úti csapatkórházba. 1980-ban pedig megnyílt a Nyíri úti kórház 640 ággyal, amely akkor az ország legmodernebb kórháza volt.

Hozzátette: ma pedig megnyílik itt egy korszerű, modern szülészet, gyermek és koraszülött osztályokkal, fül orr gégészettel, arc és csontsebészettel, szív és érrendszeri részegység, de további korszerűsítéseket, fejlesztéseket is tervezünk - tette hozzá. 

Hét évbe tellett

A fenti beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az új épülettömböt, majd a gyerekek átadták Balog Zoltánnak a Kecskeméti Gyógycentrum kulcsát, aki azt átnyújtotta Svébis Mihály főigazgatónak. Ezt követően a főszereplők átvágták a nemzeti színű szalagot az új szárny főbejáratánál. 

A 15 ezer négyzetméteres kórházi szárny építése 2011-ben kezdődött, a beruházás összesen 11,6 milliárd forintba került és nagyrészt az Európai Unió költségvetése finanszírozta. A döntés 2009-ben Székely Tamás egészségügyi miniszter ideje alatt történt. Az új épülettömb átadását a bürokratikus pályázati rendszer miatt összeségében mintegy két évet csúszott. Az új épülettömb megépítésével megújult a kórház parkja és parkolója, valamint az intézmény informatikai rendszere.

A jelenlegi új osztályok hatósági engedélyei még hiányosak, ezért csak a megszerzésüket követően kezdődhet meg a költözés az Izsáki úti kórházból, a tervek szerint júniusban.

 

Címke: