Új mentőállomások létesültek

2015 feb 3
Megosztás
mentőállomás Bátaszéken

A Tolna megyei Bátaszéken új, Baján pedig korszerűsített mentőállomást adtak át kedden, a bátaszéki létesítmény elsőként készült el az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 22 új állomást tartalmazó projektjének keretében.

A 112 millió forintos, európai uniós beruházással épült bátaszéki mentőállomást Burány Béla, az OMSZ főigazgatója, Buda Péter régióigazgató és Bozsolik Róbert, a város független polgármestere avatta fel.

Burány Béla az átadáson kiemelte: az OMSZ négymilliárd forintos projekt keretében korszerűsíti a mentésirányítás rendszerét, és mintegy 12 milliárd forintért zajlik a mentőállomás-hálózat korszerűsítése.

Az OMSZ 22 új mentőállomás mellett 60 állomás korszerűsítését, „dinamizálását” is elvégzi. Húsz mentőállomás a nyár folyamán elkészül, a Zalalövőn tervezett létesítmény átadása régészeti feltárás miatt szeptemberben, októberben várható – mondta a főigazgató. A 60 felújítandó mentőállomás különböző stádiumban van, de a projekt befejezési határidejéig, 2015. november 30-ig a korszerűsítések is lezárulnak – tette hozzá.

Az MTI-nek elmondta: az elsődleges cél, hogy a mentők kiérkezéséig eltelő idő rövidebb legyen, illetve csökkenjen az épületek fenntartási költsége. Ezért a garázskapukat automatizálják, nyílászárókat cserélnek, és napkollektorokat helyeznek el az épületeken.

Tizenöt éve a mentőszolgálat az esetek 73-78 százalékában ér 15 percen belül a helyszínre, a cél az, hogy ez az arány a 90 százalékot meghaladja – jegyezte meg, hozzátéve: ennek érdekében 178 új mentőautót állítottak szolgálatba, és 22 mentőorvosi kocsi is érkezik az OMSZ-hez, amelyekből minden megyére jut egy.

Ismertetése szerint a korszerűsített mentésirányítási rendszer jelenleg nyolc megyében működik, az egész országban pedig március végéig lesz üzemképes.

Arra is kitért, hogy a bátaszéki mentőállomás vonzáskörzetében 15 ezer ember él, számukra ezt követően közelebbről tudják indítani a mentőgépkocsikat, és akár percekkel korábban a helyszínre érhetnek. Az új állomáson két mentőgépjármű, hét mentőápoló és hét gépkocsivezető teljesít szolgálatot.

Az OMSZ ismertetése szerint Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Tolna megyében összesen 17 állomást korszerűsítenek, és négy új állomás létesül: Jánoshalmán, Mezőberényben, Tótkomlóson és Bátaszéken.

A korszerűsítés Tiszakécskén, Orosházán, Hódmezővásárhelyen és Baján már befejeződött, Dunavecsén, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Kiskőrösön, Kalocsán, Bácsalmáson, Gyomaendrődön, Békéscsabán, Mezőkovácsházán, Ruzsán, Szentesen, Szekszárdon és Pakson van folyamatban

Fotó:MTI