Új szórakozóhely épül az Izsáki úton

2013 szep 22
Megosztás

Vegyes beépítési övezet lett a Rudolf Laktanya eddigi szigorúan kötött beépíthetősége. A Jysk mellett az önkormányzat most eladott egy darabka földet egy szórakozóhely és cukrászda létesítésére.

 

A terület olajszennyezettségének a mentesítéséről azonban már nem beszél az önkormányzat, pedig ott nem csak a föld, hanem a talajvíz is szennyezett, állapították meg néhány éve a szakhatóságok. Mint ismert, az önkormányzat  megbontotta a Rudolf laktanya területét és márciusban egy ülésnapon kiosztott előterjesztésben kiírta eladásra a McDonald's Gyorsétterem, valamint a Jysk Bútoráruház folytatásaként kijelölt telkeket nettó húszezer forint négyzetméter kikiáltási áron. A lehetséges vevők kezét és pénztárcáját nem kötötte meg az önkormányzat. Egyben, vagy külön-külön is megvásárolhatták az összesen több mint 8000 négyzetméteres vegyes övezet jelzésű sávot. A kiírásra eddig egy vevő érkezett, a tiszakécskei székhelyű Inmenso Kft., amely egyben tagtulajdonosa az AKIF Alföldi Kulturális és Idegenforgalmi Fejlesztő Kft.-nek. A vendéglátásra szakosodott cég a Jysk mellett mintegy 1750 négyzetméter szeretne megvenni, amelyért bruttó 44 millió 399 ezer 200 forintot kínált. A vállalkozás egy étterem-cukrászdát szeretne létrehozni lényegében a Sheraton Hotellel szemben. A létesítményben hétköznaponként kulturális összejöveteleket, hétvégenként pedig az idősebb korosztályra koncentrálva zenés rendezvényeket tartanának.

A teleksáv eladása vitát váltott ki a korábbi közgyűlésen, de az ingatlanfejlesztő szakmát is megosztotta. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanis a külső sáv folytatólagos beépítésével tovább konzerválódik a mögötte lévő enyészet, az egykori Rudolf laktanya épületei és területe. Tény, a Rudolf Laktanya korábbi fejlesztési tervei egyben kezelték az egész területet, mivel az egykori laktanya területe kötött hasznosítású, nevelési célokra, illetve kutatási célokra hasznosítható, míg a külső sáv településközponti-vegyes övezet. A befektetők csak egyben gondolkoztak a terület hasznosításán, mert számukra csak így érte volna meg. Indokaik szerint félő, a kereskedelmi sáv  leválasztásával a mögöttes rész véglegesen forgalomképtelenné válik. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a mintegy ötven évvel ez előtt orosz katonák állomásoztak több bévtizedig a területen, ahol üzemanyagbázist, illetve harckocsimosót is üzemeltettek, amely miatt a talaj, valamint a talajvíz erősen szennyeződött. A képviselő-testület amikor márciusban döntött a kereskedelmi sáv eladásáról a hivatal az előterjesztésben még kitért erre a problémára és belekalkulálta, hogy az eladandó terület ártalmatlanításának az árát leszámítják majd a vételárból, hozzátéve viszont, hogy annak költségét nem tudják megbecsülni. 

A legutóbbi, június 27-i ülésen, ahol az Inmenso Kft. ajánlatát tárgyalták azonban már szó sincs az ártalmatlanításról. Sőt, a testület az eladás előtt néhány napirenddel megváltoztatta a Rudolf Laktanya területének a beépítési besorolását, az egész laktanya területét átminősítette vegyes besorolássá - egyben azonnal megnövelte az eladandó teleksáv értékét -, és lehetőséget adott arra, hogy az oktatási célok helyett akár kereskedelmi létesítmény is épüljön az egykori laktanya területén.

Király József képviselő el is mondta az ülésen, hogy kevesli a húszezer forintos négyzetméter árat, és véleménye szerint visszavonulót kellene fújni és át kellene gondolni a terület együttes hasznosítását, de javaslatát leszavazták a képviselők. 

Király képviselő felvetette a terület ártalmatlanításának kérdését, de Zombor Gábor szerint Király újra csak politikai ügyet akar csinálni ebből a telekeladásból és azt sugallni  a közvélemény felé, hogy itt gyanús dolgok zajlanak. Zombor az ártalmatlanítás kérdésére azonban nem válaszolt, mint ahogyan az előterjesztés szerint a hivatal sem akar róla tudomást venni. Pedig néhány éve elkészült a terület fejlesztési koncepciója és benne a hatóságok által jóváhagyott ártalmatlanítási terv is, amely ott fekszik a városháza hivatali helyiségének az egyik fiókjában. Ennek lényege, hogy a teljes ártalmatlanítást nem lehet parcellánként, vagy telkekként elvégezni, mivel a földcsere nem elégséges az ingatlan veszélyes- és káros anyagoktól való mentesítéséhez, ahhoz az egész terület alatti talajvizet is át kell mosni egy szivattyús forgató rendszerrel, amely hosszú idő és költséges. 

A Rudolf Laktanya területének ártalmatlanítása akkori áron mintegy 150 millió forintot tett ki. 

Címke: