Újabb sikeres Távhőszolgáltatás Napját rendezett a TERMOSTAR Kft.

2018 ápr 14
Megosztás
távhőszolgáltatás napja gyermekrajzkiállítás

A Távhőszolgáltatás Napja jegyében újabb egész napos rendezvénysorozatot bonyolított le Kecskemét távhőszolgáltató cége, a TERMOSTAR Kft. A távhő hatékonyságának és gazdaságosságának népszerűsítése  mellett a hírös városi rendezvény célja a megújuló energiát is hasznosító modern hőszolgáltatás bemutatása.

Az óvodások és a kisiskolások örülhettek a legjobban a hagyományos Távhőszolgáltatás Napjának Kecskeméten, mert a meghirdetett rajpályázat és kiállítás mellett nagyon sok érdekes, fizikát népszerűsítő ügyességi játékkal, kézműves foglalkozásokkal készült a TERMOSTAR Kft. a Hírös Agórában.

Míg a gyereksereg játszott, addig a kamarateremben a komolyságé volt a főszerep, itt beszéltek a távhőszolgáltató képviseletében az előadók a távhő fontosságáról, a zöld város érdekében betöltött szerepéről, illetve a jövőbeni fejlesztésekről, amelyek Kecskemét klímastratégiájának egyik legfontosabb elemét képezik.

Nemhiába mondott köszönetet Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere a fórum köszöntőjében a  TERMOSTAR Kft. vezetésének, hogy a folyamatos, magas színvonalú fejlesztésekkel a város egyik leginnovatívabb cégévé tették az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltató céget.

Kétségtelen, a TEMOSTAR Kft. nem egy krízist átélt, a kilencvenes évek közepén egy képviselő-testületi szavazat mentette meg a privatizációtól. A szakmaiság, az elhivatottság azonban mindig meggyőzte a fenntartót és támogatták a fejlesztési elképzeléseiket, amely a folyamatos műszaki korszerűsítések mellett dimenziót váltott az Akadémia körúti és a Szultán utcai fűtőmű összekötésével.

Ezzel a TERMOSTAR Kft. megteremtett a legmagasabb fokú üzemelési biztonságot, hiszen innentől két korszerű főtűmű szolgáltatja a távhőt a városban. Nagy hangsúlyt fektette ennek a propagálására, mert ezzel megnyílt a lehetőség, hogy újabb fogyasztók — Fókusz Társasház, Lordok Háza, Arany Homok Business Wellnes Hotel — csatlakozhassanak a kecskeméti távhőrendszerre, amellyel tovább csökken a kémények száma és vele a környezetszennyezés a városban. 

Az intézmények, a szolgáltatóházak mellett ez  a kampány a lakosságra is kiterjedt, mert családi házak, lakóparkok, társasházak is lehetőséget kaptak az olcsóbb és gazdaságosabb távhőrendszerhez való csatlakozásra.

 A TERMOSTAR Kft. a környezetvédelemmel együtt a versenyképesség mellett is elkötelezett. Ezért újabb nagyszabású fejlesztésekbe kezdett, erről Pék Gáspár, a TERMOSTAR Kft. főmérnöke beszélt részletesen előadásában.  E szerint a városi távhőszolgáltató több mint 2,1 milliárd forintból megújuló energia hasznosítására alkalmas fűtőművet valósít meg a Szultán utcai telephelyén, amellyel éves viszonylatban a jelenleg felhasznált gáz mennyiségének a 70 százalékát ki lehet váltani, ezzel csökkentve a kiadásokat, a gázfüggőségünket, illetve növelve megújuló energiaforrások felhasználását. 

- 2020 után ugyanis az Európai Unióban csak az a tagállam számíthat támogatásra a távhőszolgáltatás területén, ahol a megújuló energiaforrások felhasználása eléri az összenergia-felhasználásnak legalább a 13 százalékát - hangsúlyozta Horváth Attila, a TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatója. 

A nyersanyagot a fűtőműhöz a Kecskeméti Erdészeti és Faipari Zrt. az erdőgazdálkodás melléktermékéből - apríték, gallyak, tuskók stb. — fogják biztosítani, ennek előnye, hogy jelentős készletek raktározhatók, ami a kiszámítható ellátás garanciája.

Egy másik uniós pályázatból, mintegy 1,6 milliárd forintból a TERMOSTAR Kft. a saját műszaki rendszerét fogja korszerűsíteni, illetve ebből a forrásból újabb fogyasztók bekapcsolását szeretné megteremteni.

A szakmai fórum bensőséges és megható pillanata volt, amikor Horváth Attila ügyvezető megköszönte Tokovics Klárának, a TERMOSTAR Kft. júniusban nyugdíjba vonuló gazdasági igazgatójának a több évtizedes elkötelezett munkáját, a szakmaiságát, mert nélküle nem lenne az ország egyik legjobb távhőszolgáltató cége a TERMOSTAR Kft.

A rendezvény utolsó felvonása a rajzpályázat eredményhirdetése volt. 

'Rajzold le a Kisvakondnak' alkotói pályázat: 

1. helyezett: Széchenyivárosi Óvoda Forradalom Utcai Óvodája/Cica csoport 

2. helyezett: Ferenczy Ida Óvoda/Kacsa csoport 

3. helyezett: Széchenyivárosi Óvoda Forradalom Utcai Óvodája/Maci csoport 

Közönségdíj: Corvina Óvoda Ifjúság Úti Óvodája/Pillangó csoport

'Kémény tetején' alkotói pályázat: 1. helyezés (megosztva): Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola, Corvin Mátyás Általános Iskola.

A legkreatívabb diákoknak járó 50 ezer forintos díjat a Corvin Mátyás Általános Iskola és a Zrínyi Ilona Általános iskola csapata vihette haza.