Újabb vádemelés az orgoványi takarékszövetkezet ügyében

2017 feb 16
Megosztás
Orgoványi takarékszövetkezet kecskeméti fiókja

A Pest Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet két vezető tisztségviselőjével és két alkalmazottjával szemben azok miatt a szabálytalan hitelügyletek miatt, amelyek a pénzintézet fizetésképtelenségéhez vezettek.

A bűnügy vádlottja, egy férfi, a takarékszövetkezet egyik ügyvezető igazgatója volt. Feladatai közé tartozott az, hogy a hitelezésre vonatkozó törvényeknek megfelelő szabályzatokat készítsen és azokat betartassa a pénzintézet működése során.

A vádlott 2006-tól kezdődően olyan hitelezési mechanizmust alakított ki és követett, ami szembement a törvényekkel és a belső szabályzatokkal. A férfi ismeretségi körébe tartoztak azok a vállalkozók, akik rendszeresen fordultak hitelkérelemmel a takarékszövetkezethez. Az alapvetően kistérségi pénzügyi szolgáltatást végző takarékszövetkezet kompetenciáját a hitelt igénylő fővárosi, Bács-Kiskun, Baranya, Pest megyei cégek több esetben meghaladták. A kedvező hitelbírálatnak az sem volt akadálya, ha a vállalkozás a hitelszerződés megkötésének pillanatában olyan pénzügyi kondíciókkal rendelkezett, amelyek a szabályok szerint nem tették volna lehetővé a hitel folyósítását.

A vádlott személyes megbeszélés alapján egyedül döntött a hitelekről, a kérelmek elbírálása csak formálisan működött.

Amikor az ügyfelek nem, vagy késedelmesen fizettek, a hiteleket átstruktúrálták. Az adós felszólítás helyett újabb és újabb kedvezményeket kapott a pénzintézettől. A vádlott 10 millió forinttól 900 millió forintig terjedő összegben kötött ilyen módon hitelszerződéseket, amelyeket az adósok nem vagy csak nagyon kis részben fizettek vissza. Előfordult olyan eset, amikor a takarékszövetkezet az ügyfelek pénzéből több éven keresztül finanszírozott egy olyan céget, amelyik lakópark és szálloda építésébe kezdett, hitelből. Az építő cég önerővel nem rendelkezett, veszteséges volt. A takarékszövetkezet 2009-ben átvállalta a hiteleket úgy, hogy a pénzintézet megvásárolta az ingatlant, majd azt az építő cég, egy szabálytalan lízingszerződés keretében üzemeltetőként visszakapta. Bár az építő cég a lízingdíjakat nem fizette, a takarékszövetkezet újabb hiteleket nyújtott és a szerződés futamidejét is meghosszabbította. A vádlott a szabálytalan ügyletekkel összesen mintegy 9 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a takarékszövetkezetnek. E műveletek lebonyolításában a bűnügy további vádlottjai, két férfi és egy nő a takarékszövetkezetnél végzett munkájuk során nyújtottak segítséget.

A Magyar Nemzeti Bank e visszásságok feltárása után 2014-ben a takarékszövetkezet működési engedélyét visszavonta és a takarékszövetkezet felszámolását kezdeményezte. A Pest Megyei Főügyészség a vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével vádolja.

fotó: bigg.hu