Vádemelés a 71 megfulladt menekült ügyében

2017 május 4
Megosztás
helyszínelés Parndorf mellett

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség minősített emberölés bűntette és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt összesen 11 – afgán, bolgár, illetve libanoni – férfivel szemben emelt vádat a Kecskeméti Törvényszéken az úgynevezett parndorfi ügyben. Ennél az osztrák kistelepülés mellett lévő autópályán találták meg a rendőrök múlt év augusztusában azt a teherautót, amelyben 71 menekült vesztette életét, mert nem kapott levegőt a zárt raktérben.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen Nánási László főügyész, valamint és Schmidt Gábor, szóvivő-ügyész tartott nemzetközi sajtótájékoztatót. Díszletül a több mint ötvenezer oldalnyi nyomozati anyag szolgált.  

Elmondták: az embercsempész bűnszervezetet egy 30 éves afgán férfi (L.) vezette, ő biztosította a működéshez szükséges pénzt, és bűntársai segítségével szervezte a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsok Nyugat-Európába szállítását. A bűnszervezetben szervezőként részt vett még egy 31 éves bolgár férfi (M.), aki a szintén bolgár állampolgárságú embercsempész sofőrök főnöke volt, valamint egy 51 éves, bolgár-libanoni kettős állampolgár (K.), aki a járműveket és az ideiglenes rendszámokat szerezte be. A többi vádlott sofőrként és a csempészjárműveket kísérő, ún. „előfutóként” vett részt a bűncselekményben.

 A bűnszervezet 2015 februárja és 2015. augusztus 27-e között működött, júniustól napi rendszerességgel szállították a migránsokat Németországba vagy Ausztriába. A vádban 31 szállítás szerepel, melyek során az emberek gyakran személyszállításra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen furgonokban utaztak zsúfolt, embertelen, gyötrelmes körülmények között. A nemzetközi bűnözői csoport e szállítások során több mint 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába és az afgán vezető ezzel legalább 300.000 eurót keresett. Volt olyan szállítás is, hogy közel 100 menekültet zsúfoltak be egy teherautó rakterébe.

 A bűnszervezet tagjai 2015. augusztus 26-án hajnali 5 óra körül 71 migránst – köztük 59 férfit, 8 nőt és 4 gyermeket - zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba a szerb-magyar határ közelében, Mórahalom térségében. A migránsokat az M5-ös, M0-ás, majd az M1-es autópályán szállították Ausztriáig. A kamiont – amely Kecskemétről indult a határhoz, hogy felvegye a migránsokat – egy 25 éves bolgár férfi (I.) vezette, előfutóként pedig egy 38 éves bolgár férfi (T.) kísérte. Ezt megelőzően mindketten már többször „dolgoztak” a bűnszervezetnek.

 A migránsok mintegy fél órával az indulás után dörömböléssel és kiabálással jelezték, hogy nem kapnak levegőt, amelyet a sofőr és előfutója is hallott. A problémát bolgár főnökük közvetítésével telefonon jelentették a bűnszervezet afgán vezetőjének, ám többször is azt az utasítást kapták, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. A szállító és az előfutó – bár segíthettek volna a sértetteken – teljesítették a főnökük és az afgán vezető utasítását. Ennek az lett a következménye, hogy a raktérbe bezárt 71 sértett az indulástól számított 3 órán belül, még magyar területen gyötrelmes körülmények között megfulladt. I. és T. – miután átlépték az osztrák-magyar határt – a hűtőkamiont az A4-es autópálya leállósávjában, Parndorf közelében leállították, majd az előfutó autóval visszatértek Magyarországra.

 A bűnszervezet tagjai, hogy még több pénzt szerezzenek, másnap hajnalban, ismét Mórahalom mellett, 67 migránst zsúfoltak egy ugyancsak szellőzés nélküli, zárt hűtőkocsiba. A vádlottak nem törődve azzal, hogy a migránsok az embertelen körülmények miatt az úton életveszélyes állapotba kerültek, őket az ausztriai Gols-ig szállítottak. A migránsok ez esetben ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki sem halt meg.

A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottai közül 9 embercsempész előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, két vádlottal szemben pedig távollétében emelt vádat a főügyészség. Az ügyészség valamennyi vádlottat bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A „halálkamionos” szállításban résztvevő négy vádlottnak (L., M., I. és T.) ezen kívül különös kegyetlenséggel, több ember, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell.

 A „halálkamion” utáni napon végrehajtott szállításban közreműködő M-et és egy további bolgár embercsempészt 67 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettével is vádolja a főügyészség. Az ügyész 4 vádlottal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés, míg a többi embercsempésszel szemben határozott idejű fegyház és kiutasítás kiszabását indítványozta. 

Ezt követően a KEcskeméti Törvényszék is sajtótájékoztatót tartott, amelyben elmondták, hogy az ügyben 284 tanút és 15 szakértőt fognak meghallgatni, de mindemellett pastu, bolgár, arab, német és szerb tolmácsr ais szükség lesz.

Az ügynyomozása már meghaladta a 400 millió forintot, a bírósági költségek pedig meg fogják haladni a 100 millió forintot. A per bírája Jádi János lesz, aki e mellett a Solvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődbejutásának a büntetőperét is tárgyalja. A per júniusban kezdődik és még az idén szeretnének elsőfokú ítéletet hirdetni.