Vádemelés két isaszegi embercsempész ellen Kecskeméten

2017 nov 15
Megosztás

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt két isaszegi férfi ellen, akik 2015. szeptember 11-én fizetségért tizennégy, Németországba továbbutazni szándékozó migránst szállítottak a szerb-magyar határ közeléből Kecskemétig.

Az 58 éves és 31 éves isaszegi férfiak 2015. szeptember 11-én éjszaka a szerb-magyar határ közelébe utaztak. Itt egy személyautóba beszállítottak 14 szír migránst, akikről tudták, hogy illegálisan lépték át a határt és az úti céljuk Németország.

Az embercsempész szállítás megszervezésében részt vett egy ismeretlen, „Laci” becenevű férfi is, aki a migránsok szállításáért fejenként 200 eurót, azaz összesen 2.800 eurót adott át a fiatalabb vádlottnak. A vádlottak megkezdték a migránsok szállítását az M5-ös autópályán az ország belseje felé.

A csempészjárművet az idősebb vádlott vezette, míg fiatalabb bűntársa előfutóként segítette a bűncselekményt. A migránsokat szállító autó azonban hajnalban meghibásodott, ezért a vádlottak Kecskemétre, egy áruház parkolójába hajtottak. Itt a műszaki hibás csempészjárművet és a migránsokat hátrahagyták, majd az előfutó autóval elmenekültek a helyszínről.

Az idősebb vádlott ezt követően szökésben volt, majd elfogatóparancs alapján 2017. augusztus 29-én, Gödöllőn elfogták és őrizetbe vették. Ezután lehetett befejezni a nyomozást és emelhetett vádat az ügyészség.

A vádlottakat az ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta az embercsempészekkel szemben azzal, hogy a bűncselekménnyel szerzett, közel 900 ezer forintot érő pénzre vagyonelkobzást is el kell rendelni. Bűnösségük kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.