Vádemelés két román embercsempész ellen Kalocsán

2017 feb 15
Megosztás

A Kalocsai Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt két romániai férfi ellen, akik ismeretlen bűntársukkal együtt 2016. augusztus 16-ára virradó éjszaka 25 afgán migránst akartak Ausztriába csempészni, de a rendőrök a román embercsempészeket az M9-es autóúton elfogták.

A két román állampolgárságú férfi ismeretlen bűntársukkal együtt 2016. augusztus 15-ről 16-ra virradó éjszaka folyamán egy teherautóval és egy személygépkocsival a szerb-magyar határ közelébe hajtottak.

Az ismeretlen embercsempész felvett a teherautóba 25 afgán migránst, akikről tudták, hogy illegálisan lépték át a szerb-magyar határt. A két román vádlott a személygépkocsiba szállt és előfutóként biztosították az embercsempészést. A migránsok úti célja Ausztria volt.

A kiskőrösi rendőrök 2016. augusztus 16-án, hajnali 1 óra 40 perc körüli időben az M9-es autóúton igazoltatni akarták őket. A rendőrök az előfutó autót megállították és a két vádlottat őrizetbe vették. A migránsokat szállító ismeretlen embercsempész azonban elhajtott és Szekszárd felé menekült.

Az ismeretlen bűntárs végül Bogyiszló külterületén, egy kukoricatábla mellett állt meg és a szállítójárművet hátrahagyva ismeretlen helyre menekült. A rendőrök a teherautót megtalálták és a migránsokat elfogták.

A bűncselekményt tagadó vádlottak előzetes letartóztatásban várják a tárgyalást. Őket az ügyész több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és végrehajtandó börtön kiszabását indítványozta velük szemben azzal, hogy ki is kell utasítani őket az országból. Bűnösségük kérdésében a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.