Vádemelési javaslat az autónepper ügyében

2017 okt 9
Megosztás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai és pénzügyi nyomozói derítették fel azt az ügyet, melyben egy kiskőrösi férfi strómanok mögé rejtőzködve, több mint nyolcvanmillió forintos kárt okozott az állami költségvetésnek.

 A férfi Németországból és Szlovákiából használt autókat vásárolt, majd belföldön értékesítette azokat. Vállalkozását több lábra helyezte, így a gépjárművek mellett gyümölccsel és más mezőgazdasági terményekkel is kereskedett. Cége élére olyan ügyvezetőket választott, akik csak névleg szerepeltek a gazdasági társaságban. Eleinte még néhány adóbevallást benyújtottak, de később már ezzel sem törődtek.

Ezzel a módszerrel, több mint háromszázmillió forintos bevétel adóját akarta szándékosan elkerülni, azonban a beszerzett bizonyítékok leleplezték a neppert.

A pénzügyi nyomozók a férfi ellen üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és közokirat-hamisítás bűntette miatt javasoltak vádemelést. A cégben névleg ügyvezetőként eljáró személy közokirat-hamisítás bűntett miatt ülhet a vádlottak padjára. A nyomozati iratokat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség részére továbbították.

 Ez a bűncselekmény akár tíz év szabadságvesztéssel is büntethető.