Vádemelési javaslat a kecskeméti műtrágyások ellen

2017 okt 6
Megosztás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi pénzügyi nyomozói egy műtrágyával üzletelő férfi és társa ellen javasolnak vádemelést. A gyanúsítottak jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak.

A pénzügyi nyomozók tavaly évvégén vették őrizetbe azt a férfit, aki a cégei nevében értékesített műtrágyát bűnös úton papírozta le. Az árut Lengyelországból és Szlovéniából rendszeresen nettó áron szerezte be, azonban könyvelésében már nemcsak a valódi számlákat, hanem belföldi cégek nevében kiállított, fiktív áfás számlákat is szerepeltetett. A valótlan számlák áfatartalmát feltüntette az adóbevallásban, ezzel több mint 1,4 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

A hamis számlákat kiállító cégek egy részének élén, papíron, elhunyt, illetve nem létező külföldi személyek szerepeltek, azonban a nyomozás adatai elvezettek ahhoz a férfihoz is, aki a cégek nagy része mögött állt. Ő biztosította a bűncselekmény elkövetéséhez szükséges, bűnös számlákat. 

A pénzügyi nyomozók a költségvetésnek okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket zároltak, valamint nagy mennyiségű műtrágyát is lefoglaltak, melyet a bíróság döntése értelmében értékesítenek. 

A két férfivel szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt javasolnak vádemelést a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél a NAV pénzügyi nyomozói. A gyanúsítottak jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak.

Ezen bűncselekmény büntetési tétele akár tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet.