Védelmet kérnek az államtól az ügyészek

2016 már 18
Megosztás

Az Ügyészek Országos Egyesülete (ÜOE) szerint okkal lehet tartani attól, hogy a jövőben hasonló esetek történhetnek, mint amilyen a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen volt szerdán, ezért az állam részéről konkrét intézkedésekre van szükség.

A szervezet elnöke, Matécsa Artemon által jegyzett, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben azt írták: az egyesület tagjai megdöbbenéssel értesültek arról a március 16-i esetről, amikor egy férfi megjelent a Kiskunhalasi Járási Ügyészség - Kiskunhalasi Járásbírósággal közös - épületében azzal a szándékkal, hogy megölje a vezető ügyészt. A férfi gépkarabélyt vitt magával, s abból lövések is eldördültek. 

Az egyesület szerint okkal lehet tartani hasonló esetektől. Közölték, a szervezet együtt érez azokkal a kollégákkal, akiket hivatali tevékenységük kapcsán atrocitás ér. "Az igazságszolgáltatásban betöltött szerepe miatt az ügyész folyamatosan ki van téve különböző veszélyeknek" - tették hozzá.

Kiemelték, az ügyészek és a bírák biztonsága, védelme elsődlegesen az állam feladata, annak keretében jogszabályi háttérrel és anyagi forrásokkal biztosítani kell a szükséges szervezeti és személyi feltételeket. "Mindemellett elengedhetetlen a munkáltató hathatós intézkedése, de az ügyészi és bírói kar, az alkalmazottak tudatossága és együttműködése is", csak ezek együttesen vezethetnek a korszerű biztonság megteremtéséhez - áll a közleményben.

Az egyesület abban bízik: az eset rávilágít arra, hogy "az állam részéről konkrét intézkedések szükségesek, mivel az igazságszolgáltatás csak úgy lehet hatékony, ha az ügyészek/bírák hivatali feladataikat megfélemlítés, akadályoztatás, zaklatás terhétől mentesen, biztonságos körülmények között tudják ellátni".