Vége a takarékbankok korának

2013 nov 20
Megosztás

A takarékszövetkezetek államosításával megnyílt az út a pénzintézet tönkretételéhez és a kormány baráti társaságainak való átjátszásához - mondta Tukacs István, szoci honatya Kecskeméten.

 

A takarékszövetkezetek megalakulásuktól kezdve, mindig is a vidéki embereket képviselték, mondhatjuk nagy gondossággal kezelték a pénzeiket, illetve adtak anyagi segítséget a kisvállalkozóknak. A vidék, a kis közösségek a saját pénzintézetüknek tekintették a szövetkezeteket, hiszen nem csak emberközelibbek, hanem olcsóbbak is voltak miden téren banki vetélytársaiknál, de mostantól úgy nézi ki, ez a korszak véget ért - mondta Király József, az MSZP kecskeméti elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelynek vendége Tukacs István, országgyűlési képviselő, a párt gazdasági szakpolitikusa volt. 

Ezt követően Tukacs István takarékszövetkezetek életében beköszönt generális és abszurd változásokról beszélt. Elmondta: a kormány teljesen átszabta a takarékszövetkezetek életét, a nyáron villámgyorsan beterjesztettek egy törvénymódosítást, amely szerint a takarékszövetkezetek állami befolyás alá kerültek a Magyar Posta, valamint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonosi belépésével, majd mindennek a tetejébe létrejött egy állam koordinációs szervezet, amely hatósági joogokat is kapott a szövetkezetek felett. Természetesen az új rendszer működéséhez új alapszabály is dukált, aminek elfogadásakor a szövetkezeteknek nem volt választásuk, csakis igennel szavazhattak. Aztán létrejött az integrációs alap azzal a céllal, hogy több mint százmilliárd forittal feltőkésítik a takarékszövetkezeteket. Mi a cél? - tette fel a kérdést Tukacs képviselő. Természetesen az, hogy a kormány létrehoz magának és a klientúrájának egy saját bankot, amit majd értékesíteni fog. Erre lehetősége van a szabályzat szerint, mert a posta és az MFB tulajdonjogát két éven belül el kelle adni, amit akár magánszemély is megvásárolhat.  Mi lesz az emberekkel, a vidékkel és a kisvállakozásokkal? Természetesen rosszul járnak, hiszen az integrációval nagyon sok takarékszövetkezeti állás fog megszűnni, a szolgáltatások drágulni fognak, a közvetlenség megszűnik és a pénzkihelyezés központosodni fog. 

Hangsúlyozta: ez egy nagyszerű üzlet azoknak akik létrehozták, feltőkésíteni majd eladni a klientúra valamely tagjának. Miközben kötelezni fogják hogy az önkormányzatok és az állami intézmények az új állami takarékszövetkezetekben vezethetik a számláikat. 

Király József zárszóként megemlítette  a soltvadkerti takarékszövetkezet csődjét, amelynek a politikai felelőseiről még soha nem esett szó, pedig a térség országgyűlési képviselői amíg jól működött, nagyon példálóztak vele, amióta büntetőügy van körülötte, már nem beszélnek róla. Kíváncsi lennék nekik veszett-e oda a csődben pénzük és ha nem akkor vajon miért nem? - mondta Király József.

 

Címke: