Villány üdvöskéje járt a Koch Borkereskedésben

2016 május 2
Megosztás
Ruppert Ákos

Ruppert Ákos erős hitű, küldetéstudatos ember. Ezért illik nagy szívvel inni a borait, jobban érezzük benne akkor az elképzelést, a küzdelmet, ahonnan ez a fiatalember elindult egykoron. 

Ruppert Ákos ugyanis letért a család és az öröklött egzisztencia jól kikövezett útjáról, amelyet az építőipar jelentett számukra. Pontosabban neki nem jelentett annyit, mint szüleinek, elsősorban lelki kielégülésre vágyott és azt a szakmájában nem találta meg, másrészt nem tudott beilleszkedni a zsivány hazai viszonyokba. 

A természet, a bor viszont vonzotta. Pályát módosított, de abban is a saját feje után ment. Olyan helyen kezdett a szőlőtelepítésbe, ahol semmi nem volt, nem hogy borászat, meg ültetvények. Így lett a saját ura Babarcszőlősön és már az első fajtatiszta tételeik is sikeresek lettek.

Modern, újító borok kerülnek ki a kezei alól, hisz abban, hogy egész Villányt megreformálja majd egyszer.

Mérnökként mérnöki pontossággal dolgozik a szőlőben, a borászatban, de a borait sem kíméli a svábos precizitás. Minimális beavatkozással igyekszik megőrizni egy-egy fajta frissességét és gyümölcsösségét. Komplexitás és érték, ez a hitvallása minden területen. 

Vagyis építkezik ő továbbra is, rendületlenül, csak közben egy másik életutat jár be.

Ennek az egyik állomása volt a kecskeméti Koch Borkereskedésben tartott kóstolója, amelynek a természetesen Koch Csaba volt a házigazdája.

Rupper Ákos nyughatatlan, újító kedvének egyik terméke a gyöngyözőbor, amelyet szeretne népszerűsíteni, korábban ihattuk tőle a Rizzzlinget, most pedig a Zizzzit. Kellően üdítő borok, villányi rizlingtulajdonságai miatt a hazai konyha szomjoltója is lehet. Egyébként a Ruppert fehérek és rozék mind ilyenek, alkoholbarát, gyümölcsös frissességek, ifjonti savakkal.

Meglepő volt a 2015-ös Ottonel Muskotálya, amelyre előítéletesen csóválták a fejüket a férfiak, aztán kiderült, Ruppert tud valamit, amitől még a kölnivíznek csúfolt nedűk is borrá válnak, tartásuk lesz, eleganciájuk. Aztán a színváltással véget nem érő akart lenni a meglepetéshullám. Valószínűleg egy kézen meg lehetne számolni, hogy kik készítenek még manapság fajtatiszta Portugiesert. Lenézett, macerás bor ez, de Ruppert Ákos jól iható, fűszeres ízeit élénken megtartó kerek bort varázsolt belőle, amely csak úgy gurul a pohárból lefelé.

Filozófiájáról annyit mondott, hogy maradandó borokat szeretne készíteni, és valóban a 2013-as Kékfrankosa, valamint a 2012-es műves Pinot Noir-ja nem csak az éveket, az ígéretett is magukban rejtik.

A végére persze Villányból Cabernet a desszert. egy 2012-es Franc, valamint egy 2011-es Sauvignon volt a hab az estre. Nem voltak nehezek, de  már nem voltak könnyűek. Filozófikus, elgondolkodtató borok voltak a Ruppert-i útról. 

Hallani fogunk még róla.

P.S.

Ne feledjék, május 5-én csütörtökön igazi villányi nagyágyú jön a Koch Borkereskedésben, maga Bock József őszentsége teljes életnagyságban.

Fehér Anna üzletvezető

Koch Borkereskedés Kecskemét

+36 30 567 41 16

6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C

koch.borkereskedes@gmail.com

borkereskedeskecskemet.kochboraszat.hu

www.facebook.com/kochborkereskedeskecskemet