Vizsgálnák a városházi Mercedesek ügyét

2013 okt 22
Megosztás

Vizsgálóbizottság, vagy külső, független szakértő bevonását fontolgatja az ellenzék a városháza gépjárműhasználata miatt. A kérdés: jogosan fizeti-e ezeknek az autóknak a költségeit a hivatal?

 

Nem csak ellenzéki politikusok, hanem több sajtóorgánum is érdeklődött már különböző formában mostanában a városháza Mercedes típusú gépjárműinek a használatáról és azok eredetéről, különös tekintettel arra, amelyeket már jó ideje nagyrészt Zombor Gábor polgármester használ. A képviselőknek ugyanis az a problémájuk, hogy semmit sem tudnak ezekről az autókról,  hivatalos tájékoztatás semmilyen formában nem kaptak, pedig úgy vélik, erről a hivatalnak tájékoztatnia kellett volna a testületet, nem beszélve arról a tényről: Metzinger Éva, volt jegyző a ciklus elején bejelentette, hogy a polgármester nem tart igényt szolgálati autóra a városi munkájáért.

A fordulat a témában akkor következett be, amikor maga Zombor Gábor jelentette be múlt év június 6-án, hogy szolgálati autójával, az MBH-111-es rendszámú, Mercedes B típusú személyautóval  balesetet szenvedett, amelynek során két német fiatal  nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A hosszas vizsgálat és eljárást követően Zombort idén jogerősen is pénzbüntetésre ítélték a baleset okozása miatt. 

A hivatal tájékoztatása szerint a kérdéses járművek a Hovány Csoport tulajdonában vannak és közérdekű felajánlás címén használja azokat a város, volt amelyiket a közérdekű felajánlást mgelőzően kipróbálásra kapta meg a polgármester. A közérdekűség persze nem jelenti azt, hogy mindezeket ingyen és bérmentve kapta meg az önkormányzat, mert  - a hivatal által nem közölt adat szerint - bérleti díjat fizetnek értük, amely véleményük szerint nagyon méltányos, baráti ár. Kétségtelen: Zombor Gábor és Hovány Márton jóban vannak. Ez a viszony azonban és az, hogy a Hovány Kft. 2012. április 26-án - a közérdekű autófelajánlásokat előtt kicsivel - telket vásárolhatott a várostól a nagybani piac egy részéből, még nem jelenti azt, hogy nem kellett volna árajánlatokat bekérni más hasonló járműszolgáltatóktól a bérlés és a szervizelés költségeire vonatkozóan.

Nem beszélve arról, hogy az összetört Mercedest, amelyre pont a baleset napján, június 6-án kötöttek bérleti szerződést, nem a hivatal járműinek pályázaton elnyert szerződéses szervízébe, hanem a Hovány szervízbe szállították és javították meg. 

Király József, a szocialisták önkormányzati frakcióvezetője betekintést kért a hivatalban ezekbe a szerződésekbe, de mint lapunknak fogalmazott, nem lett okosabb, mivel ezek csak biankó szerződések, a járművek azonosító adatai kitölthetőek és a járművek fügvényében változtathatóak.

A hivatal lapunk kérdésére röviden azt válaszolta: az autók jogi háttere rendezett.

További problémát vet fel ezeknek a járműveknek a jogi státusa, ha már nem szolgálati autók, mert ilyeneket a polgármester nem vesz igénybe, akkor jogosak-e a hivatal által ezekre a járművekre kifizetett üzemenyagköltségek?

 

 

 

Címke: