Volt egyszer egy Géniusz Kávéház és Étterem Kecskeméten

2017 már 9
Megosztás
Géniusz Étterem és Kávéház

Tovább tart a kecskeméti vendéglátóipar átrendeződése és mondjuk ki: hanyatlása. Ez utóbbi elsősorban kigazdálkodhatatlan belvárosi bérleti díjakból adódik, amit csak megfejelt az állam az idei minimálbér-emeléssel, amely jelentős járulékterheket von maga után. Ezen a gondon alapvetően csak a forgalomnövekedés segíthetne, de az egyre csökken és szétaprózódott a fizetőképes közönség igényei között. 

A problémát jól szimbolizálja, hogy főtéren lévő egykori Liberté Kávéházat nem tudja feltámasztani az önkormányzat még akkor sem, ha jóval kevesebb bérleti díjjal kínálja meg a baráti vendéglátósait. Egyszerűen nem kell senkinek, mert nem hoz akkora forgalmat, mint amekkorát az egykori étterem-kávéház elbírna. Megoldást csak kisebb, különböző szolgáltatásokra való feldarabolása, átrendezése jelenthetne, de ebben sem az önkormányzat, sem az esetleges bérlőjelöltek nem kívánnak beleinvesztálni. Szemben vele a jól ismert Frei Kávézó is bedobta a kulcsot és a Lordok alatti, sarki önkiszolgáló étterem is hosszú idő után bérlőt váltott. A török kebabért azonban  nem tolonganak az emberek, ráadásul az este kilenc óráig tartó nyitva tartásuk miatt kizárólag a napközi fogyasztásra hajtanak. Nehéz lesz kitermelni, hiszen az Aranyhomok alatt lévő önkiszolgáló is túl van már az első évek forgalomcsúcsán. Miért? Mert egyszerűen változott az emberek igénye.

A Kéttemplom köz is szenved, itt egyházi, valamint önkormányzati bérlemények vannak.  A fánkozó és a HelloHal bezárt, árulják a bérleti, illetve a franchise jogot, a többi sétáló utcai vendéglátóhely - amely szintén nem olcsó - közül van, amelyik szintén túladna már a helyiségen.

Hab a tortán napokban kipattant hír, hogy március közepén, tizenöt év után, a magántulajdonban lévő és üzemeltetett Géniusz Kávézó és Étterem is bezár, amely az egyik legnívósabb vendéglátóhelye volt Kecskemétnek.

- Ha röviden kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, kicsit elfáradtunk az A la carte étkeztetés folyamatos megújulásának a kényszerében ezért a profiltisztítás mellett döntöttünk - mondta Hírösvény kérdésére Molnár Zsolt tulajdonos. Hozzátette: kétségtelen, a nyitás utáni években megfordult nálunk a város és a térség üzleti életének a krémje, telt házas estéink voltak, de megváltoztak az idők, az igények, és több lett a versenytárs is. Természetesen megfogalmazódott bennünk, hogy megújítjuk az egész éttermet, annak arculatát, a nevet, de a ráfordítás valószínűleg sokára térült volna meg, miközben a vállalkozásomnak van egy másik lába is: a céges rendezvények, fogadások, bankettek szervezése, amelyre  egyre növekvő az igény és mi ezért úgy döntöttünk, hogy határozottabban ebbe az irányba mozdulunk el.  Hangsúlyozta: akik szerettek a Géniuszba járni menüzni, ne szomorodjanak el, mert igaz, itt a héten leszünk utoljára, de a Veyron Kávézó és Cukrászdában ( Kecskemét, Horog utca 9.) amely mostantól Ebédelő és Rendezvényház elnevezést vette fel, továbbra is tudnak délben étkezni a mi konyhánk által.

A Géniuszt a város jelenleg legsikeresebb vendéglátóhelyének a Rozmaring Étteremnek a tulajdonosi köre vásárolta meg. Értesüléseinket nem cáfolták, de egyelőre nem kívántak nyilatkozni arról, hogy mit terveznek az Alföld Áruház melletti étterem helyére. Sejtelmesen annyit mondtak: izgalmas meglepetés lesz mindenki számára. 

- rajnai -

A közgyűlésen is téma volt

2016. december 15-én Dobos József szocialista városatya szólalt fel a kecskeméti képviselő-testületi ülésen az önkormányzati üzlethelyiségek bérleti díjának ügyében. Elmondta:  Rákóczi úton már hét üzlettulajdonos írta alá azt a petíciót, amelyben a magas bérleti díjakra és az egyre csökkenő vásárlóerőre panaszkodnak, miszerint 3-4 hónap, amely nyereséges, a többiben deficitesek az üzletek. Azt kérték, hogy vezessen be az önkormányzat ezzel kapcsolatban valamiféle könnyítéseket, elsősorban a téli hónapokra. Hozzátette: ez biztosabb bevétel a város számára, mint hogy üresen álljanak az üzlethelyiségek.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester válaszában azt mondta: Amennyiben jól érti, akkor olyan papírt hozott a képviselő úr, amelyen az ingatlanokat bérlő vállalkozók azt mondják, hogy nekik túl sokat kell fizetniük. Csodálkozott volna, hogyha nem ezt válaszolja egy bérlő erre a kérdésre. Hozzátette: az előző negyedévhez képest megnövekedett az üzletek kihasználtsága, amely így 96,5 százalékos és 3,5 százalék van csak üresen, de egy természetes forgása mindig van az ingatlanoknak. Tehát a képviselő állításával szemben egyre jobb hatékonysággal tudja kiadni az önkormányzat ezeket az ingatlanokat. Ha a jó gazda gondosságával gondozza az önkormányzat az ingatlanait, akkor ki kell adnia az üzleteket ilyen áron, mivel így is működik. Dobos József képviselő azt mondja, hogy most ugyan működik ez, de a jövő héten már nem fog, de azt mondta két héttel ezelőtt is, hogy a jövő hónapban nem fog. Ugyanakkor van egy önkormányzati cég, amelynek az a feladata, hogy a bérleményekkel foglalkozzon és a lehető legnagyobb bevételt szerezze a városnak. Hangsúlyozta: úgy gondolom tehát, hogy most nem a vállalkozók érdekeit kellene képviselni, hanem inkább a lakosság és a költségvetés érdekeit. Egyébként, ha egy ilyen helyzetben az önkormányzat csökkentené a bérleti díjakat, akkor felmerülhetne, hogy a képviselők kinek az érdekében politizálnak, a vállalkozók, vagy a lakosság érdekében? Csodálkozom azon, hogy ezt a képviselő bevállalta és még mindig így képviseli ezt az ügyet - tette hozzá.