Zombor Gábor kitüntetett ügyésze nem nyomozott az önkormányzat ellen

2018 már 23
Megosztás
Király József

Vaskos dossziéval a hóna alatt érkezett pénteken Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség elé Király József a szocialisták helyi frakcióvezetője és a párt megyei elnöke, országgyűlési jelöltje. A sajtótájékoztató apropója az volt, hogy Király hosszú évek óta küzd azért, hogy az előző, Zombor Gábor vezette hivatal zűrös ügyeinek legyenek végre felelősei. Király feljelentése alapján emeltek vádat az önkormányzat sportcégének, a KSE Kft.-nek a sikkasztása ügyében. A per első rendű vádlottja a helyi sportiskola volt vezetője, a másodrendű pedig Zombor egykori kampányfőnöke, a Fidesz volt alapszervezeti elnöke és frakcióvezetője, Vörösmarty Attila. A vádirat szerint ő irányította a háttérből a sportcég fiktív számlákon alapuló gazdálkodását, amely során 452 millió 122 ezer 175 forint hiány keletkezett, az önkormányzati cég csődbe ment és ezen felül 335 millió 584 ezer 811 forint és kamatai erejéig nyújtottak be polgári követelést a ki nem fizetett alkalmazottak, játékosok és beszállítók.

A KSE Kft. NAV által folytatott nyomozását elfogultság miatt - mivel Zombor Gábor sógornője a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen ügyész - a Szegedre helyezték át és a helyi ügyészség felügyelte.

Mindemellett Király József újabb feljelentést tett egy, a kecskeméti önkormányzat 54 millió forint értékű sportcéltámogatása kapcsán, amelyet nem kaptak meg az ifjúsági csapatok, hanem a felnőtt sportra fordítottak és fiktív marketingszámlákkal számoltak el.

Kijelenthető - mondta Király, hogy ezek marketingszámlák fiktívek voltak, mert ennek a kocséri építőipari cégnek a számláira a KSE Kft. nyomozásában az ügyészség már egyszer kimondta, hogy hamisak és a cég érdemi tevékenységet nem folytatott ezen a téren. Hozzátette: ráadásul a sportcéltámogatás összegét marketingcélokra nem is lehetett volna a kiírása alapján fordítani.

Ennek az 54 millió forintos sportcéltámogatásnak a nyomozása is Szegedre került és épp az az ügyészség felügyelte, amelynek vezetője dr. Kopasz Zsolt, akinek az előző beosztása a Bács-kiskun Megyei Főügyészségen volt, mint helyettes vezető ügyész - hangzott el a sajtótájékoztatón. (Az ügyről részletesen itt olvashat).

Ám, hangsúlyozta Király, amikor még Kopasz Zsolt Kecskeméten elfogultságot jelentett be a többi ügyésztársával együtt a kecskeméti önkormányzat sportcégének gazdálkodása kapcsán, Szegeden már nem érezte magát elfogultnak és mindvégig felügyelte a nyomozást. Ennek az lett a vége, hogy az 54 millió forintos céltámogatás ügyében Királynak azt a tájékoztatást adták írásban, hogy a céltámogatás ügyét kinyomozták és a KSE Kft. vádiratának a részét képezi. A folyamatban lévő bírósági tárgyaláson azonban kiderült, hogy erről szó sincsen, az ügy nem szerepel benne. Majd panaszára később azt közölték vele, hogy “büntetőjogi felelősséget megalapozó tényeket nem lehetett feltárni az ügyben.”

Király kihangsúlyozta: lehet őt hülyének nézni, de az 54 millió sportcéltámogatást elszámoló marketingszámlákra mégiscsak ráírta valaki a kecskeméti önkormányzatnál, hogy ennek a támogatásnak a terhére kifizethetőek, miközben ez abszolút szabálytalan volt.

Hozzátette: nem alaptalanul merül fel benne az ügyészség elfogultság ez ügyben, majd felmutatott egy fényképet, amelyen Zombor Gábor polgármester látható Kopasz Zsolt társaságában a polgármester tárgyalójában. A felvétel az előző választási ciklusban, Zombor Gábor polgármestersége idején történt, amikor is a  városvezető a legnagyobb helyi civil elismeréssel Virágember díjjal tüntette ki Kopasz Zsolt akkori városi vezető ügyészt.

A Virágember díjat minden évben annak ítéli a grémium Kecskeméten, aki az előző esztendőben a legtöbbet tette a városért és a közösségért. 

Forrás: 168 Óra

A Legföbb Ügyészség a sajtótájékoztatón elhangzottakra az alábbiakban reagált:

• A NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt indult un. KSE-ügy felügyeletéből a Legfőbb Ügyészség 2011. december 8-án a Bács-Kiskun megyei főügyészt – saját kérésére – kizárta, és a további ügyészi eljárásra a Csongrád Megyei Főügyészséget jelölte ki. 

A Bács-Kiskun megyei főügyész személyével összefüggő kizárási ok dr. Kopasz Zsolt akkori főügyész-helyettest semmilyen módon nem érintette, így nem volt eljárási akadálya annak, hogy a 2013 júliusától a Szegedi Járási Ügyészséget vezető ügyészként, majd 2014 júliusától a Csongrád Megyei Főügyészséget főügyészként irányító dr. Kopasz Zsolt a KSE-ügyben a szegedi ügyészi szervek részéről eljárjon.

 

• A Szegedi Járási Ügyészség a KSE-ügyben 2015 októberében hat személlyel szemben vádat emelt, amelyről a Csongrád Megyei Főügyészség sajtóközleményt is kiadott:

http://ugyeszseg.hu/wp-content/uploads/sajto1/2015/10/2015.10.29-csongrad.pdf

 

• A Király József kecskeméti önkormányzati képviselő által a KSE üggyel összefüggően 2016 januárjában tett beadvánnyal kapcsolatban több országgyűlési képviselő is írásbeli, illetve azonnali kérdéssel fordult Dr. Polt Péter legfőbb ügyészhez.

A dr. Harangozó Tamás országgyűlési képviselő e tárgykörben feltett írásbeli kérdésére 2017. október 12-én adott legfőbb ügyészi válasz jelenleg is elérhető a Legfőbb Ügyészség honlapján:

http://ugyeszseg.hu/wp-content/uploads/sajto6/2017/10/k17669-valasz.pdf

 

• A dr. Kopasz Zsolt Csongrád megyei főügyésszel kapcsolatos igaztalan állításokat visszautasítva, megjegyzendő továbbá, hogy dr. Kopasz Zsolt 2002 novemberétől vezető ügyészként a Kecskeméti Városi Ügyészséget irányította. 2009. február 20-án – a tudományos, oktatói és kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként – civil kezdeményezésre, a kecskeméti polgárok szavazatai alapján elismerő oklevelet vehetett át. 

Mindez annak is bizonyítéka, hogy dr. Kopasz Zsolt nem csak a kollégák, a szakma, hanem a kecskeméti polgárok bizalmát is kiérdemelte.

 

(Fazekas Géza, sajtószóvivő, Legfőbb Ügyészség)

 

 

 

Legolvasottabb: 
Bekerüljön az "Legolvasottabb" rovatba
Hírös city slider ajánló: 
Nem