Zombor Gábor miniszteri várományos

2014 már 25
Megosztás
Zombor Gábor és Varga Mihály

A jelenlegi egészségügyi államtitkár, Szócska Miklós nem folytatja. Helyére a lista első helyén Zombor Gábor áll. Talán most megkapja a politikai támogatást a kórházak átalakítására.

 

A Fidesz készül a továbbkormányzásra, így az új kormány összetételét is tervezik.

Annyi már biztosnak tűnik, hogy elsősorban az államtitkárok között lesznek cserék, főként fideszes pártpolitikusok fognak belépni a sorba. 

Mindezek mellett tényként kezelik a Fideszben, hogy Lázár János, Varga Mihály és Balog Zoltán marad a helyén.

Nem titok az sem, hiszen az egészségügyes Szócska Miklós, a fejlesztési tárcás Németh Lászlóné, valamint a külügyes Martonyi János már bejelentette, hogy nem kívánják tovább folytatni a következő négy évben.

A Népszabadság információi szerint inog viszont a széke Hoffman Rózsa, oktatási államtitkárnak, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszternek, de Fazekas Sándor agrárminiszternek sem biztos a  miniszteri állása.

Egészségügyi szakpolitikus kerestetik

Szócska Miklós, egészségügyi államtitkárnak az egyetemi oktatásba való visszatérésével új, de hasonlóan konszenzusos egészségpolitikusra van szüksége a Fidesznek. Több forrásból megerősítve úgy tudjuk, az első helyen a listán Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere áll, őt Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója követi, a kispadon ülnek: Velkey György, a kórházszövetség elnöke, Kovács Jenő, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke, valamint Horváth Zsolt, volt egészségügyi kormánybiztos, kecskeméti országgyűlési képviselő.

Zombor Gábor neve nem először merül fel az egészségügyi tárca élére. 2006-ban, amikor példásan és sikeresen vezette a kecskeméti megyei kórházat a Fidesz szó szerint lecsapott rá, az egyéni indulás mellett befutó helyet kapott az országos listán és polgármesternek is jelölték. 2007-ben a Fidesz országos választmánya úgy döntött, hogy a megyei fenntartású kórházak optimális működésének a kidolgozását Zombor Gáborra bízza. 

Dunántúli falak

Akkor nem csak a Fidesz vezetésében, de az egészségügyben is elkönyvelték, hogy 2010-ben Zombor Gábor lesz a szaktárca vezetője. Nem így lett, sőt inkább háttérbe szorult, mint aki végleg elvesztette a pártvezetés bizalmát. Akkor ezt, a már sokat hangoztatott  történettel magyarázták, miszerint, Orbán Viktor neheztel Zomborra, mert nem szólt neki a Mercedes kecskeméti tapogatózásáról,  így meglepetésként érte a hír, amikor 2008-ban, Gyurcsány Ferenc Zomborral karöltve jelentette be a német autógyár nagy szabású magyarországi befektetését, miközben a Fidesz épp akkor kezdte meg  multinacionális cégek elleni verbális kampányát.

A párt belső ügyeiben jártas politikusok azonban ezt cáfolták a Hírösvénynek, mondván a problémák nem a Mercedestől eredeztethetőek.

Zombor ugyanis - mint azt fentebb is  írtuk, 2007-ben a megyei fenntartású nagy kórházak működési és strukturális reformját bízták rá - soha sem rejtette véka alá az egészségügyi koncepciójának azt az alaptézisét, miszerint kevesebb, de jobban felszerelt kórházakkal és hatékonyabb, modernebb mentőhálózattal reformálta volna meg a hazai egészségügyet. Ez egyet jelentett volna a városi kis kórházak bezárásával, illetve, teljes átprofilozásával. Ehhez azonban nem kapta meg a politikai háttértámogatást, sőt, a megyei kórházak átvilágítása során a dunántúlon falakba ütközött és ez a lobbi erősebb volt, mint ő. Mivel Zombor nem egy harcos típus, így minden maradt a régiben.

Lehet, fájni fog egy kicsit

Most azonban, hogy újra bizalmat kapott egészségügyi téren, azt mutatja, Orbán Viktor profi politikus, a szakmaiság fontosabb és erősebb nála, mint a hiúság.

Kétségtelen az is, Zombor jobb helyen van az egészségügyben, mint a város élén. Kórházigazgatóként a mai napig visszasírják, a konfliktuskezelése, ciklusoktól függetlenül a fenntartókkal való viszonya, valamint a nyilvánosság kezelése példaértékű volt az ő idejében a jelenlegihez képest.

A kórházban valahogy minden tudott és kezelt, miközben a polgármesteri hivatalban nincs képben és gyakran meg is vezetik, nem informálják kellőképpen, ezért került már nem egy esetben ellentmondásos helyzetbe a sajtó előtt.

Szerettünk volna többet megtudni Zombor jövőbeni egészségügyi szerepéről, de erre minden vezető Fidesz politikus azt mondta a Hírösvénynek, majd az április 6-át követő héten lehet és érdemes erről beszélni.

Volt azonban aki megjegyezte Zomborral kapcsolatban, hogy várjuk ki a végét, más pedig azt mondta: Zombor kinevezése azt fogja jelenteni, hogy a Fidesz nem tett le az egészségügy szakmai reformjáról, de annak eddig nem volt itt az ideje, arra ugyanis csak egy ciklus elején van lehetőség.

 
Címke: