Zuschlag belefingott a kampánylisztbe

2014 már 10
Megosztás
Zuschlag János szabadulásának a pillanatai

Hosszú hallgatás után a Kecskeméten elítélt és raboskodott Zuschlag János megszólalt és mellé könyvet is írt. Állításai olyanok, mintha elfelejtette volna egykori büntetőügyét.

 

Végig az volt az érzésem, hogy a bíró rajtam torolja meg azt, hogy a valódi bűnösök kibújtak a hurokból – jelentette ki Zuschlag a napokban adott kampányinterjújában.

Olyan ez, mintha az üzletszerű csalásért elítélt volt szocialista honatya, kiskunhalasi képviselő amnéziába esett volna, hiszen mind a nyomozás során az ügyészeknek, mind pedig a tárgyaláson elmondhatta volna a bírónak, hogy kik a valódi bűnösök. Bebizonyíthatta volna, hogy nem ő beszél azokon a lehallgatott telefon-beszélgetéseken és utasítja maroknyi ifjú szocialista csapatát arra, hogy mit tegyenek az alapítványokkal, melyik papírt hová vigyék és hová mennyit utaljanak. 

Még azt is elfelejtette, hogy a bírónak nem kellett még rámordulnia sem, hiszen elismerte a bűnösségét, azt, hogy fiktív szervezeteket alapított és ezekre támogatásokat hívott le. Zuschlag egyedül azt tagadta, hogy mindezt szervezetten és bűnszervezetben tette. De ez a tagadás logikus is volt egy jogvégzett vádlottól, hiszen a bűnszervezeti minősítés jóval súlyosbítja a büntetést, akár meg is kétszerezheti. De a bíróság mind első, mind másodfokon bizonyítottnak találta a szervezettséget és a hierarchiát, amelynek egyértelműen Zuschlag volt a feje. Egyszerűen ez a szervezet nem volt nagyobb nála, lehet hogy voltak mások is, de nem ott és nem akkor. Ezt a csapatot ő vezette, egyértelműen - mondta ki a bíróság.

Mosatlan milliók

Aztán ebben a kampányinterjúban kijelentette, hogy nejlon szatyorban kapott ötvenmillió forintot a Lendvai-Szekeres-Szilvásy triótól.

Erre is  rosszul emlékszik. Hozzá kell tenni a perének egyetlen vádlotti vallomásában sem merült fel Lendvai Ildikó és Szekeres Imre neve, annyira távol voltak a sportminisztériumtól, meg az ifjúsági alapítványoktól. Szilvásyt emlegette a perében, de csak úgy, mint egy férget, aki nem szólt arról, hogy lehallgatják. 

Hozzá kell tenni, valóban volt egy ötvenmillió forintnyi tétel az életében, de az nem akkor volt, hanem később.

Zuschlag Jánosnak letartóztatásakor zárolták a vagyonát. Már nyolc hónapja volt előzetesben, amikor ötvenmillió forint készpénzt fizettek be a részére kárenyhítésre Budapesten a K&H Bank Kossuth téri fiókjában. A bank a jogszabályi kötelezettség ellenére nem jelentette az illetékes hatóságnak a kétmillió forint többszörösét meghaladó pénzmozgást, hanem vizsgálatkérés nélkül teljesítette az átutalásokat. A nyomozást végző Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a pénzmosás-gyanús ügyletről értesítette a vám- és pénzügyőrséget, majd feljelentést tett. 

A pénzügyőrök érdemben nem nyomoztak, határozatot az eljárás eredményéről nem küldtek a feljelentőnek - derült ki a büntetőperben, sőt a kormányváltást követően sem lett kivizsgálva a pénz eredete. Senkit semmiféle retorzió nem ért a vám és pénzügyőrségnél, hogy a pénzmosás elleni passzust Zuschlag esetében csak úgy átugorták.

Az ötvenmillió forint eredetéről Zuschlag a bíró kérdésére megtagadta a válaszadást, pedig, ha felfedi a pénz eredetét, hogy ez nem az ő bűnös számlagyárából való, akkor csökkenthette volna a börtönéveit, de semmit sem szólt, se nejlon szatyorról, se Lendvairól, se Szekeres Imréről.

Maradt a bűnszervezet

Érdekes momentum még az életének a szabadulása előtti órái. Akkor egy közösségi portálon ahhoz kért segítséget, hogy mivel is foglakozon a civil életben. Úgy látszik a kampányra felismerte a lehetőséget.

Zuschlag egyébként 1998 és 2004 között volt az MSZP parlamenti képviselője. 2011-ben azért ítélték el letöltendő szabadságvesztésre, mert társaival különböző fiatal baloldali szervezeteknek a pályázatokon szerzett támogatásait szabálytalanul költötték el. A beszámolóikat fiktív számlákkal igazoltán le, a kár mintegy hetvenötmillió forint volt. 2010 márciusában az általa elkövetett bűncselekmények miatt első fokon nyolc és fél év börtönre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. 

Dr. Fodor Endre büntetőtanácsa indoklásában kifejtette, „a Zuschlag-csoport egy fehérgalléros bűnszervezetként” működött. 

2011. január 31-én Zuschlag börtönbüntetését 6 évre csökkentette a Szegedi Ítélőtábla. 

A szegedi fellebbviteli eljárásban az utolsó szó jogán elmondott beszédében azzal érvelt, hogy az elmúlt húsz év minden bűnét, hibáját nem lehet rajta számon kérni. Az egykori szocialista politikus szerint nem bűnszervezetben, és nem a személyes haszonszerzés érdekében követték el a csalást. Az ítélőtábla bár enyhítette az ítéletét, a bűnszervezeti minősítésen nem változtatott.

 
Címke: