Dobos Józsi, a legnépszerűbb kecskeméti ellenzéki

2019 nov 13
Megosztás
dobos József,

Az idei önkormányzati választás volt az első, amikor szövetségre lépett egymással az ellenzék Kecskeméten. A hat egyéni győztes ellenzéki közül Dobos József nyerte a legnagyobbat: 55,52 százalékkal, 239 szavazatkülönbséggel győzött a 6-os számú választókerületben a kormánypárti jelölt előtt. Dobos József több évtizede sikeres vállalkozó, nemrég átvette az MSZP kecskeméti alapszervezetének az irányítását és egyben a legrégebb óta tevékenykedik ezen a térfélen a helyi közéletben. 

- Meglepte a győzelme?

- Kicsit igen, kicsit nem. Az ember az elmúlt választások tükrében ugyanis reflexszerűen óvatosan fogalmaz Kecskeméten a választások előtt, de mivel volt már ebben tapasztalatom, azt is érzékeltem, hogy most először sokkal bizalmasabbak, segítőkészek, érdeklődőek voltak az emberek és nagyon sokan a támogatásukról biztosítottak. Ezek mind jó előjelek voltak. 

- Előny volt a szövetségbe tömörülés?

- Mindenképpen. Kicsit féltünk tőle, mert többféle értékrend és korosztály kelt itt egybe, meg azért a nagy részük tapasztalatlan volt a politika terén, de végül azt kell mondanom, hogy a kisebb hibákat beleszámítva, gördülékenyen zajlott a közös munka. Meg is lett az eredménye.

- Elégedett vele?

- Ha a választás előtt azt mondják, hogy hat egyénit nyerhetünk és még három listás képviselőnk bejuthat a képviselő-testületbe, azonnal kiegyeztem volna. Utólag azonban azt mondom, hogy ügyesebb koordinálással még két körzetet simán hozhattunk volna.

Az egyéni képviselői mandátum átvétele

- Új választókörzetben indult, ez mennyiben segített be a sikerébe?

- Nagyon bonyolult összetételű választókörzetet kaptam, de nem volt mit tennem. A körzetemhez tartozik a Széchenyi város északi része az Irinyi út és az E-5-ös között, aztán ennek folytatásaként a Máriahegy, Belsőnyír, Budaihegy, Kossuth lakópark, valamint a Ladánybenei út mentén élők. Úgy voltam vele, ha ez dobta a gép, akkor végigjárom és megpróbálok egy lelkiismeretes,  kampányt végigvinni. Sokat dolgoztam, sok időt szántam az emberekre. A befektetett munka engem igazol.

- Mi volt a legfontosabb kampányeleme, ígérete, ami megfogta a választókat?

- Minden részen más, hiszen nagyon változó problémákkal találkoztam. Örömmel fogadtak, és az volt az előnyöm, hogy elmondásuk szerint az elmúlt másfél évtizedben itt képviselőt még nem láttak. De természetesen ez nem elég, felkészültem a térségből és kézzelfogható, megvalósítható ígéretekkel álltam elő. Hozzá kell tennem, hogy vállalkozóként gyakorlatias ember vagyok, tehát nem a problémán rágódok, hanem a megoldást keresem és ebben őszinte voltam az emberekkel. Valószínűleg érezték, hogy én nem beszélek mellé. Igaz, nem is ígértem gigaberuházásokat, ködös álmokat, mert azt úgysem tudnám teljesíteni.

A földutak állapota, a közvilágítás, a hulladékszállítás a külterületiek legnagyobb problémája

- Mik voltak ezek?

- A Széchenyivárosiak jobb közbiztonságot, rendezett környezetet szeretnének, ezek teljesíthetőek. Természetesen  bevonásuk mellett koordinálnám ezeket a megvalósításokat. A Máriahegyiek a földutak állapotán, a közvilágítás helyzetén szeretnének változtatni. A Ladánybenei út mentén élők mindennapjaiból hiányzik az alapvető infrastruktúra, a csatornázottság, de szükséges itt egy jobb, hatékonyabb tömegközlekedés. A közösségi tér adta szórakozási és sportolási lehetőségek a választókerületem minden  részén hiányzik és megoldásra vár.

- A kampányban aktív volt közösségi oldalon is. Meglepő volt, hogy politikusként nem kapott negatív hozzászólásokat, egy alkalommal bírálták csak, amikor szivattyút vett egy Belsőnyírban lakó nyugdíjas asszonynak.

- Igen, kampányfogásnak minősítették, de nem mondhattam annak a szegény asszonynak, akinek már fél éve nincs vize a házába, hogy várjon még október közepéig és akkor majd főzhet, fürödhet kényelmesen. Ez a helyzet nem tűrt halogatást. Aki ismer, mindenesetre tudja, hogy nem áll messze tőlem a jótékonykodás, mindig is segítettem az embereken, amikor csak tudtam. Elsőként csatlakoztam a Wojtyla Ház építéséhez, hozzájárultam  a Margaréta Otthon kápolnaépítéséhez, rendszeresen főzetek és osztok ebédet Karácsony tájékán a rászorulóknak, a gyerekeknek pedig ajándékokat biztosítok.

Kóródi Józsefné fél év víztelenség után, szivattyút és szerelőt kapott

- Az egyéni képviselősége mellett elvállalt egy tanácsnoki posztot is, amellyel a település-fenntartásáért felelős. Mit takar ez?

- Részben érinti a körzetemet is, hiszen nagyrészt  a külterületeken élők körülményein szeretnék változtatni, odafigyelni és kezelni a jelzéseiket. 

- Akkor van mit csinálni?

- Nem unatkozom, elkezdtem az érdemi munkát, lakossági fórumot hívok össze hamarosan, már felmértem a földutak állapotát, a legszükségesebbeket már ki is javította a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft., folyamatban van a Máriahegy, Belsőnyír szemétszállítási gondjainak a megoldása, hamarosan kukájuk lesz a kis közökben élőknek és a szállítójármű is be fog menni hozzájuk, hogy elvigye a hulladékukat. Mindeközben állok a választópolgárok rendelkezésére, nyugodt szívvel keressenek a problémáikkal.