Folyamatosak a fejlesztések Kecskemét temetőiben

2019 jún 3
Megosztás

A temetés szomorú dolog, és ha már szomorú, akkor a temetkezés csak férfimunka lehet, mert ők jobban viselik a fájdalmat - így fogalmaztak mindazok, akiket a temetői munkáról kérdeztünk, hozzátéve, mellesleg semmi pénzért nem csinálnák, mert kihatna a hétköznapjaikra. 

Bármennyire is meglepő, de a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. temetkezési részlegét egy hölgy, Herczeg Anikó vezeti immáron több mint tíz éve. Férfi módra határozott, de épp a női mivoltja miatt különös figyelmet szentel a részletekre, a rendre és gondozottságra a Kecskeméti Köztemetőben, valamint a Hetényegyháziban. A már nem működő Evangélikus, a Szentháromság, valamint a Hősök temetőjének már csak a gondozását végzi az önkormányzati cég.

Folyamatosan növekszik az urnás temetések száma

A működési profil sajátossága mellett — mint a legtöbb munkaadó — manapság Herczeg Anikó is küzd a munkaerőhiánnyal, pedig időközben a temetkezési szokásaink is megváltoztak. A Köztemető temetéseinek — éves szinten 1000-1200 esemény — a 60 százalékát már a hamvasztások teszik ki, amelynek nagy része urnás, a fennmaradó pedig szórásos búcsúztatás. Ennek okán a temető folyamatos fejlesztései is ebbe az irányba mozdultak el. Az elmúlt években megújultak a ravatalozók előterei, azok helyiségei, az igazságügyi boncterem, az urnafalak, valamint az urnakripták építése pedig — a kereslet okán — folyamatos. Elfogadásra vár a szóróparcella árnyékolásának a terve, folyamatosan újul a temető úthálózata, és lassan teljesen lecserélődnek a régi betongyűrűs kutak. A múlt évben a Hetényegyháziban már tizenkettő, környezetbe illő díszkutat állítottak fel. 

Egyre növekszik azoknak a száma, akik már nem hogy sírhelyet, urnahelyet sem akarnak vásárolni, mert szeretnék hazavinni a hozzátartozójuk hamvait. 

- Erre is van mód, természetesen - mondta Herczeg Anikó, a megfelelő szabályok betartása mellett. Ennek feltétele egy nyilatkozat kitöltése, amelyben fel van tüntetve az, hogy az urna melyik ingatlanban lesz elhelyezve, ehhez pedig a tulajdonosok a belegyezésüket adták. Továbbá a felelősségvállalónak arról is nyilatkoznia kell, hogy biztosítja a kegyeleti jog gyakorlását mindazok részére, akik erre igényt tartanak.

Újabb urnaparcellák épülnek

A Kecskeméti Köztemető szolgáltatásai teljeskörűek, a szállítástól - akár más városokból, vagy külföldről - egészen a megrendelő igényei szerinti ceremónia alapján történő hamvasztásig, illetve sírba helyezésig. Herczeg Anikótól ez ügyben megtudtuk, mindenképpen érdemes először árajánlatot kérni  a különböző temetkezési szolgáltatás végző cégektől, mert összeségében előfordulhat akár 80-100 ezer forint árkülönbség is. 

Természetesen a vagyon elleni bűncselekmények alól a temetőink sem mentesek, ezért a tolvajok és a hatékonyabb felderítés ellen az idén már mobil kamerákkal is védekeznek, amelybe Mindenszentekkor a Kecskeméti Városrendészet járőre is besegítenek.

A gondozottság mellett a legfőbb szempont a tisztaság

Mindemellett Halottak Napján érdemes figyelni a sírokra, mert lehet, találunk rajtuk egy kis matricát, amelyben a fenntartó arra figyelmeztet bennünket, hogy hamarosan lejár a sír megváltási ideje és a meghosszabbítása érdekében fáradjunk a temető ügyfélszolgálati irodájába. 

Hetényegyháza után a Kecskeméti Köztemetőben is lesznek új díszkutak

Ezek azok az apró részletek, gesztusok, amit még egy ilyen, úgymond férfimunkának kikiáltott hivatáshoz egy nő hozzá tud tenni.