Ismét pekingi küldöttség járt a BÁCSVÍZ-nél

2019 júl 26
Megosztás

A Magyar Víziközmű Szövetség meghívására a napokban harmadik alkalommal járt hazánkban szakmai küldöttség a Pekingi Vízmű Vállalat képviseletében. A vendégek magyarországi útjuk során július 25-én Kecskemétet is útba ejtették, ahol a BÁCSVÍZ Zrt. II. számú vízműtelepén tettek látogatást.

A delegációt – amely Zhao Shunping vezérigazgató helyettes asszony vezetésével érkezett városunkba – Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató és Balogh Zoltán vízszolgáltatási ágazatvezető főmérnök fogadta a Mártírok úti vízműtelepen. Az ott kialakított és 2019 februárjától működő üzemirányító központot Temesvári Péter fejlesztési és térinformatikai osztályvezető valamint Nagy Sándor víztermelési üzemvezető mutatta be a Pekingi Vízmű Vállalat menedzsmentjének, akik ezt követően a telep technológiájával is megismerkedhettek.

- Nagyon örülünk annak, hogy a kínai-magyar kapcsolatokban ez a fajta együttműködés és tapasztalatcsere megvalósulhat. A Magyar Víziközmű Szövetség küldöttsége is már kétszer járt Pekingben, ahol a víztisztítási technológiákkal és az ottani víziközmű szolgáltatás előtt álló kihívásokról folytattak szakmai egyeztetéseket. Pekingi delegációt most fogadtunk harmadszor Magyarországon, és ez volt a második alkalom, hogy Kecskemétre is ellátogattak a kínai kollégák. Városunkban egyértelműen a BÁCSVÍZ Zrt. legfrissebb fejlesztése, az üzemirányító központ működése és felépítése érdekelte leginkább őket. Másik magyarországi szakmai programjuk keretében Budapesten, a Fővárosi Vízműveknél jártak, ahol a vízhálózati veszteség csökkentésének lehetőségeiről folyt tapasztalatcsere. Bízunk benne, hogy ez a szakmai kapcsolat és együttműködés a felek kölcsönös megelégedésére a továbbiakban is működhet majd – mondta el érdeklődésünkre Kurdi Viktor.

A küldöttség vezetőjét, Zhao Shunping vezérigazgató helyettes asszonyt arról kérdeztük, hogy milyen tapasztalatokat szereztek a BÁCSVÍZ-nél, milyen benyomásokat tett rájuk a magyarországi illetve a kecskeméti látogatás.

- A BÁCSVÍZ-nél tett látogatásunkkor rendkívül részletes és tartalmas tájékoztatást kaptunk a cég víztermelési technológiájáról, illetve üzemirányítási rendszeréről. Jó volt látni, hogy milyen szép a cégnél a környezet, milyen rend és tisztaság uralkodik. Olyan érzésünk volt, mintha egy parkban járnánk, és nem egy üzemi területen. Visszatérve a vízműves szakmai szempontokhoz: nagyon érdekes volt, hogy milyen magas technológiai, technikai színvonalon oldják meg a vállalatnál az egymástól távol lévő telephelyek felügyeletét, üzemirányítását. A másik érdekesség pedig a vas, a mangán, az arzén és az ammónia eltávolításának módszere, amiből szintén sokat tanultunk. Ebben az együttműködésben számunkra a tanulás a legfontosabb, a vízkezelés területén, valamint gazdasági vonatkozásban is tudtunk olyan tanulságokat levonni, amelyeket otthon hasznosíthatunk majd. Ugyancsak hasznos tapasztalat, hogy milyen lépéseket tesznek magyar kollégáink az energiatakarékosság területén, ez szintén okulásunkra szolgálhat – jelentette ki Zhao Shunping.