A kerékpárosok nagy részének fogalma sincs a KRESZ-ről

2019 júl 29
Megosztás

Csodálkozunk, amikor a kerékpárosok elütnek a járdán, pedig nincs is kijelölve ott számukra sáv, majd nekik áll följebb, ha ezt megemlítjük, aztán a zebrán levágódva mennek át és felháborodnak, ha átesnek egy gépjármű motorháztetején szerencsés esetben. Miért, hát ezért.

39-ből egy – ennyi kerékpáros tudta hibátlanul kitölteni azt a KRESZ-tesztet, amelyet Majoros Gabriella gépjárművezető-oktató készített a Critical Mass szervezőinek kérésére múlt vasárnap a felvonulás előtt. A nyolc pontból álló kérdéssor olyan hétköznapi helyzeteket tartalmazott, mint például: kell-e karjelzéssel jelezni az irányváltoztatással járó kikerülést, vagy éppen kijelölt gyalogos-átkelőhelyen átmehetsz-e az úttesten a kerékpárodat hajtva. “Talán az esős, hűvös idő miatt töltötték ki kevesen, az eredmény ettől függetlenül rosszabb, mint amire számítottam” – mondta Majoros Gabriella. A gépjárművezető-oktató elmesélte, a kerékpárosoknak azt is megmutatta, mit jelent az autóban a holttér.

- Helyet cseréltem a biciklissel, aki meglepődött, hogy nem lát mindent az autós. Ez is tanulság

– jegyezte meg Majoros Gabriella. “A biciklisek több mint háromnegyedének van jogosítványa, más kérdés, hogy miért nem tartják be a szabályokat, amikor közlekednek” – mondta Csüllög Imre. A Magyar Kerékpárosklub szegedi tagja úgy folytatta, a KRESZ ismeretét és betartását a bringázóknál iskolai és fakultatív alkalmi oktatással, egyértelmű táblázással, megfelelő infrastruktúrával lehetne javítani.