Meghalt a híres keceli Pintér

2014 ápr 21
Megosztás
Pintér József és Schindler János

Húsvét hétfőjének reggelén tragikusan hirtelen elhunyt Pintér József, a keceli Pintér Művek és a helyi haditechnikai park tulajdonosa. Az első magyar nagyvállalkozó hetven éves volt.

 

A kecelinfo.hu szerint a fia öregcsertői birtokán halálozott el hétfőn reggel. 

Pintér József Kecelen született 1944-ben. 

Egy korábbi interjú szerint a vasas szakmát edények forrasztásával kezdte, majd több mestervizsgát tett. Magánvállalkozását, a Pintér Műveket 1978-ban alapította. Cége megrendeléseket kapott egyebek között a NASA-tól, a Boeingtől, a NATO-tól és a Paksi Atomerőműtől is. A vállalkozás fő profilja ipari robotok, atomerőművi berendezések, speciális gépek, alkatrészek és célgépek, precíziós termékek előállítása. 

Magyarországon a Pintér Művek széles alvállalkozói hálózatot tart fenn, amely a központi üzemen kívül közel ezer embernek ad munkát.  

Pintér József a gyár melletti területen 1997-ben haditechnikai parkot hozott létre, amelynek kuriózuma egy interkontinentális ballisztikus rakéta.

2008-ban Év Vállalkozó díjat vehette át. Múlt évben a Kecel Város Fejlődéséért és a Bács-Kiskun Megyéért díjat is megkapta.

Kecelen a jövő heti képviselő-testületi ülésen főhajtással emlékeznek Pintér Józsefre, a város díszpolgárára.

Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere korábban úgy fogalmazott: Pintér József legalább 150 magyarországi elsőséget mondhat magáénak, így például ő volt az €želső magyar kapitalista€, az €želső vállalkozó, ő kapta az első adószámot és ő volt az első magánember, aki Magyarországon helikoptert vásárolt. 

Az alábbi videó a hőskorban készült, Vitray Tamás beszélgetett Pintér Józseffel:

Hírösvény/MTI