Mitől zöld a kecskeméti CAMPUS?

2024 jan 30
Megosztás

Kétségtelen, a Kecskeméti CAMPUS hazánk legimpozánsabb egyeteme, sokan, akik a városba látogatnak a városháza után a KEDO Zrt. fenntartásában működő intézményt is látni szeretnék.

Kevesen tudják viszont, hogy az CAMPUS egyben zöld egyetem is, vagyis nem csak a külcsín, hanem a belbecs is hasonlóan jövőbe tekintő, követendő, fenntartható.

Ez a kettőssége már a tervezéskor is szempont volt, hogy a különböző innovatív megoldásoknak egy minden szempontból előremutató és példaértékű közintézménye legyen hazánknak.

Környezettudatos építészeti megoldások 

Az építkezés során a legkorszerűbb technológiai megoldásokkal dolgoztak. A fosszilis energiafelhasználás csökkentése érdekében kihasználták az intézmény kedvező fekvését egy hatékonyan működő napelemes és napkollektoros rendszernek.  A külső közösségi terekben, tetőteraszokon olyan ülőpad-típusokat terveztek, amelyek a napenergia segítségével elégítik ki az elektronikai igényeket, integrált USB porttal, töltőrendszerrel, wifi csatlakozással.

Környezetbarát megoldások

A modern oktatástechnológia mellett az épületek kialakításában környezetbarát megoldásokat alkalmaztak.  Olyan árnyékolás, hő- és hangszigetelés működik az oktatási épületen, amelyek a lehető legcsekélyebbre csökkentik a környezetterhelést és gazdaságosan működtethetők.

De a CAMPUS működésében oly fontos papírfelhasználást is jelentősen csökkentik az informatikai folyamatfejlesztések és az e adminisztráció, valamint a digitális tananyagok és a világszínvonalú digitális stúdiótechnika.

Közösségi tér

A CAMPUS mindemellett sohasem akart úgy üzemelni, mint egy elefántcsont toronyba zárt tudásbirodalom, hanem  nyitott volt, mint a diákok, mint az érdeklődők, mind a különféle rendezvények felé. Környezetében, hangulatában dominál a zöldfelület, az egészségre való ösztönzéshez társul s a futópálya, a megfelelő számú kerékpártároló, a megközelítést segítő kerékpárutak, de a Campus egész környezete, a közeli uszoda, strand, atlétikai pálya, tornacsarnok, fittness termek, mind arra ösztönzik az ide látogatókat, hogy ne csak környezettudatosan, hanem egészségesen is éljne.