Óvták és szerették Kecskemétet a városvédő fiatalok

2019 júl 15
Megosztás

Véget ért a Város- és Faluvédők Országos Szövetségének egy hetes Ifjúsági Tábora Kecskeméten. Csaknem harminc, magyar ajkú 8 és 18 év közötti fiatal pályázott az országból és a határon túlról, hogy egy héten át értékmentő önkéntes munkát végezhessen a városban. A résztvevők az ország különböző településeiről  —Tapolca, Várpalota, Nyíregyháza, Törökszentmiklós, Tiszaalpár, Budapest, Ságújfalu — , valamint az erdélyi Bethlenből, Biharból, Érmihályfalváról és Kolozsvárról érkeztek.

A tábort Ráday Mihály, a Város-és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) elnöke és Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke nyitotta meg. A fiatalok napközben a város különböző pontjain végeztek értékmentő feladatokat: a legkisebbek a városközpont padjait csiszolták és festették le, a nagyobbak a műemléki városháza rekonstrukciós munkáin vettek részt, állványzatról tisztították a belső udvar falait a több évtizedes borostyánhálótól, valamint a padlástérben a járófelületet borító téglákat szedték fel és tisztították meg. 

E mellett a csoport néhány tagja hadisírokat gondozott a református temetőben. Szabadidejükben a fiatalok különböző városismereti sétákon vettek részt, múzeumokat, közgyűjteményeket látogattak, strandoltak, egy nap pedig Bugacra kirándultak és megtekintették a monostori ásatást.

A hét utolsó munkanapján a városháza polgármesteri tárgyalójában fogadta a táborozókat Öveges László főépítész, aki a városháza felújításának szakmai részleteiről, valamint a város átalakulásáról és annak nehézségeiről is beszélt.

Elmondta: nagy kihívás a közterületek fenntartása, mert a város egyre dinamikusabban növekszik, zsúfoltabb lett  a közlekedése és sajnos kevesen gondolkodnak úgy, mint e tábor résztvevői, hogy óvják, védik a közterületeinket, hanem inkább rombolnak. Hangsúlyozta: immáron 40 éve követi a város fejlődését, amely során nagyon sok színű és szemléletű városvezetés volt. Hozzátette: a mostaninak azonban a szívügye az építészet, az épített örökség megóvása és ilyen városvezetés alatt jó dolog főépítésznek lenni. 

Hozzátette: a szívügy persze nem elegendő, pénz is kell, amelyből ezen a téren sohasem elegendő, de azért akad, mindenre tudunk költeni kicsit, amely fontos számunkra. Ezt követően egy kis ízelítőt adott a térinformatikai rendszerből, majd búcsúzóul a fiatalok megtekinthették az átalakulóban lévő dísztermet. Öveges László úgy búcsúzott a fiataloktól, hogy ne térjenek le erről az útról és kamatoztassák azt a tulajdonságukat, hogy több érzékük van az értékekhez és a finomságokhoz, mint az átlagembereknek. 

Pénteken este a tábor tagjai egy közös zárórendezvényen műsorral és rajzokkal búcsúztak Kecskeméttől.